[bvi]
  • Українська
  • English

Ніхто не повинен вмирати від хвороб, яким можна запобігти

25.04.2023 в 13:20

Щеплення не почекають до закінчення воєнних дій, саме зараз захист від інфекційних хвороб необхідний як ніколи.
Саме зараз, коли спостерігається активна міграція всередині країни, від’їжджають та повертаються з-за кордону наші співгромадяни, коли через стрес ослаблені власні захисні сили організму – вакцинація стає просто порятунком від певних інфекційних хвороб і справжнім «залізним куполом» від спалахів та епідемій».
Вчасно зроблені щеплення допоможуть запобігти таким хворобам як кір, правець, поліомієліт, паротит, дифтерія, туберкульоз та іншім, що належать до категорії вакцинокерованих.
Вакцинація вже з перших днів життя (якщо батьки не вирішили інакше) починає боронити від багатьох тяжких захворювань. Вакцинація стосується не лише дітей. Дорослі також мають щепитися за календарем. Адже є щеплення, як проти дифтерії, правцю, які вимагають підсилення додатковою дозою у певному віці. Вакцинація не просто у багато-багато разів знижує ризик захворіти, вона допомагає уникнути ускладнень, тяжкості перебігу захворювання, смертельних наслідків та інвалідності, якщо інфекція все ж уразила дитину або вас».
Чи можна «наздогнати» персональну імунопрофілактику, якщо пропустили щеплення – так, можна. Чи можна розпочати щеплення дитини пізніше, якщо не робили їх через протипоказай – так, можна, як тільки лікарі знімуть обмеження. Чи можна вакцинувати дитину, яка з народження не отримувала щеплень через особисту антивакцинальну позицію батьків – так, можна та необхідно!
Із календарем щеплень зручно ознайомитися у свого лікаря. Якщо перебуваєте далеко від лікаря, з яким підписано декларацію – зверніться до найближчого Центру первинної медико-санітарної допомоги, там поможуть потрапити до педіатра або сімейного лікаря (терапевта) та вакцинують за його направленням.
Дуже наполегливо просимо: займіться питанням вакцинації. Внесіть це у ваш список пріоритетних
справ. «Ми в іншому місті», «У нас немає медкартки», «Довіряю лише своєму педіатру». Дехто навіть стверджує, що в надзвичайних умовах сьогодення організм консолідує всі внутрішні ресурси, щоб вижити. Тож такі дрібниці як інфекції йому не страшні. Може воно так і є. Але чи знають про це коклюш, дифтерія, кір?
Довідково.
Небезпечні ускладнення деяких інфекційних вакцинокерованих хвороб:
*кір – пневмонія, енцефаліт, пошкодження серцевого м’яза (міокардит) – можуть бути смертельними;
*паротит – гострий панкреатит, менінгіт, ураження органів слуху, чоловіче безпліддя;
*дифтерія – блокування дихальних шляхів, інфекційно-токсичний шок, пошкодження серцевого м’яза (міокардит), ураження нервової системи, нефрозонефрит, пневмонія – можуть бути смертельними;
*правець – закупорка головної або однієї з дрібних гілок легеневої артерії згустком крові, емболія легеневої артерії, пневмонія, легенева інфекція – можуть бути смертельними;
*поліомієліт – пневмонія, міокардит, важкі кишково-шлункові розлади з кровотечею, незворотній розвиток паралічу м’язів, що призводить до деформації хребта та кінцівок.
Близько 50% хворих помирають. Здебільшого через порушення дихання при паралічі дихальної мускулатури.

Добропільська філія ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»

print