[bvi]
  • Українська
  • English

Ніхто не повинен вмирати від хвороб, яким можна запобігти

25.04.2023 в 13:20

Sorry, this entry is only available in Ukrainian.

Щеплення не почекають до закінчення воєнних дій, саме зараз захист від інфекційних хвороб необхідний як ніколи.
Саме зараз, коли спостерігається активна міграція всередині країни, від’їжджають та повертаються з-за кордону наші співгромадяни, коли через стрес ослаблені власні захисні сили організму – вакцинація стає просто порятунком від певних інфекційних хвороб і справжнім «залізним куполом» від спалахів та епідемій».
Вчасно зроблені щеплення допоможуть запобігти таким хворобам як кір, правець, поліомієліт, паротит, дифтерія, туберкульоз та іншім, що належать до категорії вакцинокерованих.
Вакцинація вже з перших днів життя (якщо батьки не вирішили інакше) починає боронити від багатьох тяжких захворювань. Вакцинація стосується не лише дітей. Дорослі також мають щепитися за календарем. Адже є щеплення, як проти дифтерії, правцю, які вимагають підсилення додатковою дозою у певному віці. Вакцинація не просто у багато-багато разів знижує ризик захворіти, вона допомагає уникнути ускладнень, тяжкості перебігу захворювання, смертельних наслідків та інвалідності, якщо інфекція все ж уразила дитину або вас».
Чи можна «наздогнати» персональну імунопрофілактику, якщо пропустили щеплення – так, можна. Чи можна розпочати щеплення дитини пізніше, якщо не робили їх через протипоказай – так, можна, як тільки лікарі знімуть обмеження. Чи можна вакцинувати дитину, яка з народження не отримувала щеплень через особисту антивакцинальну позицію батьків – так, можна та необхідно!
Із календарем щеплень зручно ознайомитися у свого лікаря. Якщо перебуваєте далеко від лікаря, з яким підписано декларацію – зверніться до найближчого Центру первинної медико-санітарної допомоги, там поможуть потрапити до педіатра або сімейного лікаря (терапевта) та вакцинують за його направленням.
Дуже наполегливо просимо: займіться питанням вакцинації. Внесіть це у ваш список пріоритетних
справ. «Ми в іншому місті», «У нас немає медкартки», «Довіряю лише своєму педіатру». Дехто навіть стверджує, що в надзвичайних умовах сьогодення організм консолідує всі внутрішні ресурси, щоб вижити. Тож такі дрібниці як інфекції йому не страшні. Може воно так і є. Але чи знають про це коклюш, дифтерія, кір?
Довідково.
Небезпечні ускладнення деяких інфекційних вакцинокерованих хвороб:
*кір – пневмонія, енцефаліт, пошкодження серцевого м’яза (міокардит) – можуть бути смертельними;
*паротит – гострий панкреатит, менінгіт, ураження органів слуху, чоловіче безпліддя;
*дифтерія – блокування дихальних шляхів, інфекційно-токсичний шок, пошкодження серцевого м’яза (міокардит), ураження нервової системи, нефрозонефрит, пневмонія – можуть бути смертельними;
*правець – закупорка головної або однієї з дрібних гілок легеневої артерії згустком крові, емболія легеневої артерії, пневмонія, легенева інфекція – можуть бути смертельними;
*поліомієліт – пневмонія, міокардит, важкі кишково-шлункові розлади з кровотечею, незворотній розвиток паралічу м’язів, що призводить до деформації хребта та кінцівок.
Близько 50% хворих помирають. Здебільшого через порушення дихання при паралічі дихальної мускулатури.

Добропільська філія ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»

print