[bvi]
  • Українська
  • English

Правець, заходи профілактики!

16.03.2023 в 12:30

Правець (Стовбняк) – важка інфекційна хвороба з високою летальністю, що виникає при інфікуванні будь-яких ран. Зараження правцем виникає при забруднені збудником будь-яких травм з пошкодженням шкірних покривів та слизових оболонок. Правець також може виникнути внаслідок опіків, відморожень та укусів тваринами. Безсимптомний період хвороби триває до місяця. Перші симптоми правця: біль в горлі, особливо при ковтанні, утруднене жування, неспроможність відкрити рот, розмовляти. В подальшому клінічний перебіг хвороби характеризується клініко-тонічними судомами під час яких не рідко може припинитися дихання та робота серця.

Найефективнішим методом попередження правця є активна імунізація. Планові щеплення проти правця проводяться дітям з 2-х місячного віку. Повний курс первинної імунізації передбачає вакцинацію, що включає 3 щеплення з інтервалом в 2 місяці АКДП-вакциною. Першу ревакцинацію АКДП-вакциною проводять в 18 місяців, в подальшому здійснюється ревакцинація АДП та АДП-М анатоксинами в 6 та 16 років. Для надійного імунітету доросле населення повинно отримувати щеплення 1 раз на 10 років.

В період воєнного стану надзвичайно актуальними постають питання збереження здоров’я військовослужбовців, як одного із чинників підвищення боєздатності військ та профілактики серед них інфекційних хвороб, у тому числі правця. Водночас існує високий ризик і серед цивільного населення.

При травматичних ураженнях шкіряного покриву важливо своєчасно провести екстрену профілактику правця, яка передбачає первинну хірургічну обробку рани та призначення профілактичних щеплень для створення імунологічного захисту.

Екстрена профілактика правця показана при:

• травмах з порушенням цілісності шкірних покривів та слизових оболонок;

• опіках та відмороженнях (термічних, хімічних, радіаційних) ІІ-ІV ступеня;

• проникних пошкодженнях шлунково-кишкового тракту;

• пологах поза медичними закладами;

• гангрені або некрозі тканин будь-якого стану, абсцесах;

• укусах тваринами;

• поза госпітальних абортах.

Для екстреної профілактики правця рекомендовано використовувати АДП-М- анатоксин за призначенням хірургічної служби або сімейного лікаря. Рекомендовано АДП-М анатоксин вводити не раніше 3-го та не пізніше 12 дня після травми.

Профілактичні щеплення проти правця можна отримати в лікувально-профілактичному закладі за місцем проживання за призначенням сімейного лікаря.

Добропільська філія ДУ «Донецький « ОЦКПХ МОЗ»

print