[bvi]
  • Українська
  • English

Міжнародний день біорізноманіття

21.05.2019 в 9:42

22 травня- Міжнародний день біорізноманіття
За оцінками вчених, у найближчі 75 років на Землі може зникнути половина наявних видів рослин і тварин. Зникнення деяких видів та цілих екосистем призводить до порушення екологічного балансу в біосфері та зростанню загрози планетарному генетичному фонду. Збереження біорізноманіття має стати одним з найважливіших завдань людства.
Щорічно 22 травня у світі відзначається Міжнародний день біорізноманіття. У цьому році Міжнародний день біорізноманіття відзначається за темою
«Наше біорізноманіття, наша їжа, наше здоров’я».
Дана тема зосереджує нас на біорізноманітті як фундаменті харчування та здоров’я, а також на ключовому каталізаторі для трансформації харчових систем та покращенні здоров’я людей. Тема має на меті використання знань та поширення інформації про залежність наших продовольчих систем, харчування та здоров’я від біорізноманіття та здоров’я екосистем. Тема також відзначає різноманітність, яку надають наші природні екосистеми для людського існування та добробуту на Землі, одночасно сприяючи іншим Цілям Сталого Розвитку, включаючи пом’якшення зміни клімату та адаптацію, відновлення екосистем, чисту воду та нульовий голод.
Нагадуємо, що Конвенція про охорону біологічного різноманіття була прийнята 22 травня 1992 року на спеціальній конференції в Найробі (Кенія) і відкрита для підписання 5 червня 1992 року на Конференції Організації Об’єднаних Націй з довкілля та розвитку в Ріо-де-Жанейро, Бразилія (Саміт «Планета Земля»). Верховна Рада України ратифікувала прийняту на Конференції Рамкову Конвенцію про охорону біорізноманіття 29 листопада 1994 року. 192 країни та Європейський Союз є сторонами Конвенції.
Конвенція про біорізноманіття – міжнародна угода щодо збереження біологічного різноманіття, сталого використання його компонентів та рівного розподілу вигод від використання генетичних ресурсів. Конвенція розроблена та прийнята для відповіді на всі загрози біорізноманіттю та екосистемним послугам, включаючи загрози від зміни клімату, шляхом наукових досліджень, розробленням інструментів стимулів та процесів, передачі технологій та практик та повного та активного залучення відповідних зацікавлених сторін, включаючи місцеві спільноти, молодь, неурядові організації, жінок та бізнес.

print