[bvi]
  • Українська
  • English

31 травня – Всесвітній день без тютюну

31.05.2023 в 14:14

Всесвітня організація охорони здоров’я в 1988 роціоголосила 31 травня Всесвітнім днем без тютюну. Перед світовою спільнотою було поставлено завданнядомогтисятого, щоб в XXI столітті проблема тютюнопаління зникла. XXI століття настало, але проблема не зникла. Боротьба знікотином триває.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я в світі від причин, пов’язаних з курінням, щорічнопередчасно вмирають більше, ніж від дорожньо-транспортних пригод, вживання наркотиків, або від СНІД.

Вживання тютюну — окрема найзначніша запобіжноїпричиною смерті в усьому світі. В даний час смерть кожного десятого дорослої людини у світі пов’язана знаслідками тютюнопаління. Протягом більш ніж двадцятип’яти захворювань (серцево-судинних, легеневих та онкологічних) погіршується під впливом куріння.

Щороку приблизно 7 мільйонів людей у світі помираєвід захворювань, пов’язаних з курінням. Всесвітняорганізація охорони здоров підрахувала, що загалом в Україні сьогодні палить 15,5 мільйонів людей і щовнаслідок куріння з них у цьому році помре 120 тисяч осіб. Особливо гостро проблема стоїть серед підлітків. За статистикою, з них палить кожен четвертий.

Кинути палити нелегко. Відомо, що нікотин викликаєсильну залежність, і всі ми знаємо людей, які спробуваликинути, але всього лише через кілька місяців знову почали курити. Це є проблемою для всіх нас, і ми повинні нею займатися, тому що знаємо, що збільшення числа тих, хтокинув палити є ключовим елементом зниженняпрогнозованого тягаря викликаних тютюном смертей протягом найближчого двадцятиріччя.

Існує багато успішних і затрато-ефективних методівлікування. Засоби заміщення нікотину, такі як нікотиноважувальна гумка, пластир, назальний спрей (аерозоль для носа) та інгалятори, а також не-нікотинові засоби, такі як бупропіон, можуть подвоїти шанси людей добитися успіху. Вони повинні стати більш широко доступні, а їхня вартістьтакож повинна знижуватися, щоб курці в усіх країнах могли собі дозволити придбати їх. Доброю новиною є те, щоможна знайти істотні переваги для здоров’я, кинувши палити в будь-якому віці. Ті, хто кинув палити у віці 30-35 років, мають тривалість життя, як та, що у людей, які ніколине палили.

Завдання Всесвітнього дня без тютюну – привернутиувагу до небезпек для здоров’я, які тягне за собою вживаннятютюну, і закликати до проведення ефективної політикищодо зменшення масштабів споживання тютюновоїпродукції в усьому світі.

print