Чому йод важливий для здоров’я
Щороку 21 жовтня у світі відзначають Всесвітній день боротьби з йододефіцитом, щоб привернути увагу до важливості адекватного споживання йоду та профілактики порушень, пов’язаних із його нестачею.
Йод — життєво необхідний мікроелемент, який забезпечує нормальну роботу щитоподібної залози, впливає на розвиток мозку, обмін речовин та загальний стан здоров’я. Йод особливо важливий під час вагітності, адже він необхідний для правильного розвитку нервової системи плода.
В залежності від віку людини добова потреба в йоді складає від 90 до 300 мкг:
для дітей віком 0-6 років – 90 мкг, 7-10 років – 120 мкг, 11-17 років – 150 мкг;
для жінок – 150-300 мкг (при вагітності, годуванні груддю – 350 мкг на день);
для чоловіків – до 300 мкг.
Коли організм систематично недоотримує йод, це призводить до йододефіцитних розладів. Вони можуть проявлятися по-різному:
у дітей — затримка фізичного та розумового розвитку, зниження успішності, млявість;
у дорослих — збільшення щитоподібної залози (зоб), зниження працездатності, втома, порушення концентрації, погіршення пам’яті, сухість шкіри, випадіння волосся, порушення обмінних процесів, відчуття холоду;
у вагітних — підвищений ризик ускладнень вагітності та порушення розвитку плода.
Основна причина нестачі йоду в організмі – недостатнє надходження йоду з харчовими продуктами через його низький вміст у ґрунті, воді та продуктах харчування.
Профілактика йододефіциту
Використовуйте йодовану сіль –додавайте її наприкінці приготування їжі, щоб не руйнувався йод.
Вживайте продукти, багаті на йод:
білу рибу (мінтай, хек, тріску та ін.);
морепродукти (креветки, мідії, кальмари, ікру);
морську капусту;
овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат);
фрукти ( банани, лимони, апельсини, дині, ананаси, хурму);
яйця, молоко,сир;
яловичину;
волоські горіхи.
Регулярно проходьте профілактичні огляди та контролюйте функції щитоподібної залози. Це допоможе виявити йододефіцит на ранніх стадіях.
Йододефіцит — проблема, яку можна легко попередити. Достатнє споживання йоду з їжею та використання йодованої солі допомагає зберегти здоров’я щитоподібної залози та загальне самопочуття. Дбайте про свій раціон уже сьогодні, адже профілактика завжди краща за лікування!
Добропільська філія
ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»

