[bvi]
  • Українська
  • English

Важливо: оподаткування доходів, отриманих від реалізації сільгосппродукції

04.07.2019 в 14:37

В Покровсько-Добропільському управлінні ГУ ДФС у Донецькій області наголошують, що особисте селянське господарство – це, зокрема, господарська діяльність, яка проводиться без створення юридичної особи з метою задоволення особистих потреб шляхом виробництва, переробки і споживання сільськогосподарської продукції, реалізації її надлишків.

Перелік доходів, які включаються до загального місячного (річного) доходу платника податку, визначено п.164.2 ст.164 Податкового Кодексу України (Далі Кодекс). Не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізичної особи (не підлягають оподаткуванню) доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом України, для ведення особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), сукупний розмір яких не перевищує 2 гектари. При цьому розмір земельних ділянок, зазначених в абзаці другому п.п. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 Кодексу, а також розмір виділених в натурі (на місцевості) земельних часток (паїв), які не використовуються (здаються в оренду, обслуговуються), не враховуються.

Якщо розмір земельних ділянок, зазначених в абзаці третьому п.п. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 Кодексу, перевищує 2 гектари, дохід від продажу сільськогосподарської продукції підлягає оподаткуванню на загальних підставах, за ставкою, визначеною п. 167.1 ст. 167 ПКУ (18%).

Враховуючи зазначене, якщо фізичною особою отримано доходи в результаті обробки земельних ділянок, які перевищують норми, встановлені п.п. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 Кодексу, та з яких не утримано податок на доходи фізичних осіб та військовий збір, така фізична особа зобов’язана подати податкову декларацію про майновий стан і доходи та сплатити податкові зобов’язання у визначений законодавством строк.

Також звертаємо увагу громадян, які мають у власності транспортні засоби спеціального призначення (трактори, самохідні шасі, зернозбиральні комбайни, дорожньо – будівельну техніку та інші механізми) – Ви також зобов’язані подати податкову декларацію про майновий стан і доходи та сплатити податкові зобов’язання у визначений законодавством строк за доходи, отримані від надання послуг вищевказаними транспортними засобами.

 

Шановні сільськогосподарські товаровиробники, громадяни, які власними силами обробляють земельні ділянки та громадяни, які мають у власності транспортні засоби спеціального призначення, задекларуйте свої доходи!

 

Покровсько-Добропільське управління

ГУ ДФС у Донецькій області

 

print