[bvi]
  • Українська
  • English

Про зміни в оподаткуванні акцизного податку з реалізації пального – під час семінару у м. Покровськ

28.05.2019 в 13:56

Днями фахівцями Покровсько-Добропільського управління ГУ ДФС у Донецькій області проведено семінар для платників податків м. Покровська, де розглянуто актуальні питання оподаткування акцизного податку з реалізації пального.

Податківці проінформували, що основні зміни викладено в Законі України від 23 листопада 2018 року №2628-VIII “Про внесення змін до ПКУ та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів».

Відповідно до змін до Закону Закон України №481/95-ВР від 19 грудня 1995 року “Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» в напряму ліцензування виробництва пального, оптової торгівлі пальним, роздрібної торгівлі пальним та місць зберігання пального, з 01.07.2019 запроваджується ліцензування діяльності усіх суб’єктів господарювання, що здійснюють виробництво, зберігання, оптову та роздрібну торгівлю пальним.

Новаційні зміни стосуються чотирьох блоків: оновлення СЕАРП та  впровадження нової системи СЕАРП та СЕ; ліцензування діяльності з пальним;  система контролю за обігом та залишками палива; цільове використання палива для авіатранспорту.

Усі законодавчі нововведення пов’язані з тим, що з 01.07.2019 у СЕАРП облік вестиметься не тільки в розрізі платників акцизного податку, а за кожним місцем зберігання та реалізації пального.

Відповідно до п. 22 підрозділу 5 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ: платники акцизного податку зобов’язані з 1 травня 2019 року зареєструвати в системі електронного адміністрування реалізації пального усі акцизні склади, розпорядниками яких такі платники податку будуть станом на 1 липня 2019 року. Суб’єкти господарювання, які відповідатимуть визначенню платників податку з 1 липня 2019 року, зобов’язані до 1 липня 2019 року зареєструватись платниками податку та зареєструвати в системі електронного адміністрування реалізації пального усі акцизні склади, розпорядниками яких такі платники податку станом на 1 липня 2019 року.

Пунктом 230.1 ст. 230 Податкового кодексу України визначено, що акцизні склади, на території яких здійснюється виробництво, оброблення (перероблення), змішування навантаження-розвантаження, зберігання пального, повинні бути обладнані витратомірами-лічильниками та рівнемірами – лічильниками рівня таких товарів (продукції) у резервуарі, які зареєстровані в Єдиному державному реєстрі витратомірів-лічильників та рівнемірів-лічильників рівня пального у резервуарі (далі – Реєстр).

Процедуру створення та ведення Реєстру, а також порядок передачі облікових даних (обсягу обігу та залишку пального) з них електронними засобами зв’язку визначено постановою Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2017 року № 891 «Про затвердження Порядку ведення Єдиного державного реєстру витратомірів-лічильників і рівнемірів – лічильників рівня пального у резервуарі, передачі облікових даних з них електронними засобами зв’язку».

Формат семінарського заняття мав вигляд дискусії, під час якої    платники податків мали можливість обговорити з податківцями актуальні питання оподаткування та безпосередньо отримати відповіді на свої запитання.

print