[bvi]
  • Українська
  • English

Триває інформаційна  компанія  «Виходь на світло». На що слід звернути увагу працівникам і роботодавцям.

02.09.2022 в 9:00

З вечірнього звернення Президента України про те, якою має бути економічна політика держави під час війни і тоді , коли настане мир, про актуальність дотримання законодавства щодо офіційного оформлення трудових відносин.


Що таке незадекларована праця?

 Незадекларована праця – це законна оплачувана діяльність, яка повністю або частково не оформлена відповідно до вимог законодавства.

Таку працю також називають неформальною, неофіційною, незареєстрованою, тіньовою, прихованою зайнятістю.

 Які є форми незадекларованої праці?

Масштаби незадекларованої праці

Мета і завдання інформаційної кампанії виходь на світло.

 За останніми офіційними довоєнними даними Державної служби статистики України 3,27 млн осіб були повністю або частково зайняті неформально. До них треба було б додати дані про людей, що отримують зарплату «в конверті», не оформлюють роботу за сумісництвом, мають інші договори замість трудових. Але офіційних даних про це немає.

Про масштаби  незадекларованої праці свідчать результати Діяльності Державної служби України з питань праці у 2020-2021 роках наведені на інфографіці вище.

В умовах війни ризики використання незадекларованої праці значно зросли, що викликано об’єктивними причинами, зумовленими руйнуванням виробничих об’єктів, об’єктів соціальної інфраструктури, зміною ситуації на ринку праці через втрату сотні робочих місць працівниками.

Мільйони людей змушені були покинути свої домівки та стали вимушеними переселенцями і біженцями.

01.07. 2022 року стартувала інформаційна кампанія «Виходь на світло!»

В умовах повномасштабної війни одним з головних чинників для перемоги є підтримка держави, яка всі свої можливості спрямовує на забезпечення Збройних Сил України.

Сплата податків важлива як ніколи. Кожен, хто вважає себе українцем і громадянином нашої держави має розуміти, що задекларована праця – це шлях до вільної, незалежної та економічно сильної держави!

Саме тому, з 1 липня Держпраці розпочала інформаційну кампанію «Виходь на світло!».

Це черговий крок до формування у суспільства розуміння важливості оформлення трудових відносин. Кампанія спрямовується на працівників і роботодавців, які продовжують працювати, але при цьому уникають належного оформлення трудових відносин та сплати податків.

Кампанія реалізується за підтримки проекту ЄС-МОП «На шляху до безпечної, здорової та задекларованої праці»

print