[bvi]
  • Українська
  • English

Профілактика весняного авітамінозу.

28.02.2023 в 13:03

Весна вже зовсім поруч! Це чарівна пора, що дарує нам тепло, впевненість у   прийдешніх змін та особливийвесняний настрій. Проте саме з початком цієї пори доситьбагато людей починають відчувати на собі доволі неприємнезахворювання, коли очі не радують ані весняні квіти, аніпромені сонця особливо в  теперешній час, коли всі ми знаходимось  в постійному стресі.                                                                            

Ви стомлені, організм стає ослабленим — разом звесною прийшов і він, авітаміноз. Його прояви: сонливість, підвищена дратівливість, нездужання і апатія, загострення хронічних захворювань. Крім цього «букета» є і зовнішні прояви вітамінного дефіциту, зокрема: блідість шкірних покривів, лущення і сухість шкіри, випадіння і ламкість волосся, крихкість нігтів.

Весняний авітаміноз та харчування взаємопов’язані, взаємозалежні поняття. Найголовніший принцип у попередженні авітамінозу – це збалансоване харчування, яке повинно обов’язково містити весь спектр існуючих поживних речовин: білків, жирів та вуглеводів.

Отже, щоб око раділо сонцю та весняним квітам, настрій був на висоті, а самопочуттяще вище, дотримуйтеся 6 основних рекомендацій.

1. Зрозумійте, яких вітамінів не вистачає організму.Зазвичай організм відчуває нестачу вітамінів якоїськонкретної групи. Якщо шкіра стає надмірно сухою, цеговорить про те, що в організмі менша кількість вітаміну, аніж має бути. Пригнічений стан і слабкість —  дефіцитвітаміну D. Якщо ви помітили проблеми зі шлунком, то варто звернути увагу на те, що організму потрібно додативітаміни групи В, а якщо застудилися — то додайте до раціону продукти з вмістом вітаміну С. Вітамін А можнаотримати з печінки і тваринних жирів, вітамін В — міститься в картоплі, рибі та бобових. Вітамін С — в цитрусових, а ось вітамін D можна отримати, якщо частішегуляти на сонці.                                      До речі, найкориснішим, максимально вітамінізованим, вчені визнали ківі. Так що не нехтуйте «заморським фруктом».                                    

2. Додайте до раціону корисні жири. Вітаміни швидшезасвоюються разом з жирами. Але жири мають бути корисними. Зупиніть свій вибір на горіхах, авокадо, риб’ячому жирі або інших продуктах із вмістом рослиннихжирів.

3. Пийте багато води. Саме вода виводить із вашогоорганізму токсини і прискорює вплив вітамінів. Окрім того, вода сприяє оновленню шкіри, яка втомилася від холодноїпори року, а також живить організм. За день потрібновипивати не менше 1,5 л води.

4. Відпочивайте повноцінно. Слід пам’ятати про те, щоповноцінний відпочинок є дуже важливим для здоров’я. Якщо ваш графік щільно забитий і ви рано йдете з дому та пізно повертаєтеся, то навіть дієві та дорогі пігулки не допоможуть вам повністю відновити здоров’я. Має бути баланс, сон має тривати не менше 8 годин.                                       5. Займайтеся спортом. Фізична активність допомагаєподолати такі симптоми авітамінозу, як втома і відсутністьенергії. Це не означає, що вам потрібно придбати абонемент в зал і беззупинно займатися. Розпочніть щодня робитизарядку і додавайте навантаження поступово. Через деякийпроміжок часу заняття спортом стануть звичкою і це почненавіть приносити вам задоволення. А найголовнішевизабудете про авітаміноз!

6. Аптечними вітамінами також не варто нехтувати. Але краще попередньо отримати консультацію у лікаря.

Бережіть себе та ваше здоров’я! Додержуйтесь цих простих рекомендацій, щоб ваше самопочуття завжди булона висоті!

print