[bvi]
  • Українська
  • English

Профілактика грипу та ГРВІ в осінньо-зимовий період

20.09.2022 в 15:15

Тема даної статті не нова. Ми не зробили жодних відкриттів. Наша мета – узагальнити наявну інформацію і ще раз нагадати про методи профілактики респіраторних захворювань напередодні їх очікуваного, щорічного сплеску.
З досвіду минулих років ми знаємо, що підйом захворюваності на ГРВІ припадає на кінець осені-початок зими, тому починати деякі профілактичні заходи необхідно якраз зараз за 2-3 місяці до цього.
Кілька правил не медикаментозної профілактики:
1. Дотримуйтеся режиму дня, гуляйте на свіжому повітрі, висипайтеся.
2. Зверніть увагу на харчування. У сезон простудних захворювань корисно вживати продукти, багаті на вітаміни А, С, Е. Вітамін С містять цитрусові, ківі, свіжа зелень, шипшина, капуста броколі. Джерелом вітаміну А є морква, гарбуз, шпинат. Багато вітаміну Е знаходиться в горіхах, рослинних оліях. Додавайте в своє меню кисломолочні продукти, що сприяють нормалізації мікрофлори кишківника, вона в свою чергу підсилює імунний захист.
3. Загартовуйтеся. Підвищують опірність організму щоденні водні процедури: контрастний душ, холодні ванни для ніг, обтирання і обливання холодною водою. Пам’ятайте, що починати потрібно, використовуючи теплу воду, поступово, знижуючи її температуру, доводячи до найнижчої температури води з холодного крану.
4. Необхідно провести санацію вогнищ хронічної інфекції: вилікувати всі зуби, уражені карієсом, підлікувати хронічний тонзиліт. Будь-який хронічний процес в порожнині рота знижує реактивність організму, сприяє приєднанню свіжої інфекції, а також ускладнює її перебіг.
5. Провітрюйте частіше і проводьте вологе прибирання приміщення, в якому живете і працюєте.
6. Частіше мийте руки після перебування в громадських місцях.
7. Під час епідемії уникайте місць великого скупчення людей.
Медикаментозна профілактика:
1. Вакцинація. Існує багато вакцин проти грипу, вироблених різними фармакологічними фірмами. Вакцинацію проводять за 2-4 місяці до передбачуваної епідемії.
Не робіть ін’єкцію вакцини самостійно. Вакцину повинен підібрати для вас лікар і вводити її потрібно в медустанові. Сучасні вакцини проти грипу ефективні в 90% випадків, але тільки тоді, коли антигенна структура вакцини відповідає антигенній структурі епідемічного штаму вірусу, при цьому вона не захищає від інших респіраторних вірусів (вірусів парагрипу, аденовірусів, риновірусів). Тому для нас цікавлять і препарати неспецифічного захисту.
2. Одним з методів неспецифічного захисту від ГРВІ є очищення порожнини носа або так звана елімінаційна терапія. Мається на увазі використання сольових назальних спреїв (Аква маріс, Хьюмер, Маример). При розпиленні в носові ходи сольового розчину поліпшується функція миготливого епітелію, змивається патогенна флора з порожнини носа. Доведено, що люди, котрі користуються сольовими спреями напередодні сезону та в сезон ГРВІ хворіють рідше.
3. Фітоіммуномодулятори – це велика група препаратів, що містять ехінацею, женьшень, заманиху. Вони стимулюють процеси клітинного імунітету.
Важливо! Початок і тривалість їх прийому препаратів має призначати тільки лікар.
Пам’ятайте про те, що джерелом ГРВІ є хвора людина, всі хворі на ГРВІ мають хворіти вдома.

Добропільська філія ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»

print