[bvi]
  • Українська
  • English

Інформація з питань пенсійного забезпечення громадян та діяльності Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області

20.04.2023 в 10:42
Запитували? Відповідаємо!
Через військові дії наша родина вимушена була евакуюватися. Трудова книжка мого чоловіка залишилася на тимчасово окупованій території. Чи може він тепер як внутрішньо переміщена особа довести свій стаж? Так, може!
Страховий стаж, набутий після 2000 року, обліковується онлайн, за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку Пенсійного фонду України.
Трудовий стаж, набутий до 2000 року, за відсутності трудової книжки або записів у ній, встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами, зокрема:
• довідок, виписок із наказів, особових рахунків і відомостей на видачу заробітної плати;
• посвідчень і характеристики;
• письмових трудових договорів та угод з відмітками про їх виконання;
• членських квитків профспілок (підтверджуються періоди роботи лише за той час, за який є відмітки про сплату членських внесків).
Отримати ці документи можна шляхом звернення до підприємств, установ, організацій, в яких особа працювала. У разі припинення їх діяльності – до правонаступників або архіву, до якого було передано документацію.
Крім того, за відсутності необхідних документів і неможливості їх одержання у зв’язку з воєнними діями, стаж роботи, який дає право на пенсію, може бути встановлений на підставі показань не менше двох свідків. Однак це можливо лише за дотримання певних вимог:
• підтверджується загальний стаж роботи;
• свідки мають знати заявника по спільній з ним роботі на одному підприємстві, в установі, організації або в одній системі;
• такі особи повинні мати документи про свою роботу за час, стосовно якого вони підтверджують роботу заявника.
Звертаємо увагу, що для підтвердження пільгового стажу обов’язково слід звернутися за довідкою до роботодавця або до архівної установи. Якщо ж це неможливо зробити, то підтвердити стаж можна в судовому порядку.
Актуальні новини та роз’яснення з питань пенсійного забезпечення, субсидій, пільг та страхових виплат дивіться на нашому телеграм-каналі https://t.me/PensFond_dn
Нет описания фото.
19 квітня 2023 року відбувся брифінг начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області Наталії Рад з актуальних питань пенсійного забезпечення.
Запис трансляції можна переглянути за посиланням – https://youtu.be/sAd9tgQo0Q8
Возможно, это изображение 1 человек
ІНФОРМАЦІЯ ПРО СТРАХОВІ ВИПАДКИ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ СТАНОМ НА 1 КВІТНЯ 2023 РОКУ
Фахівці Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області беруть участь у роботі комісії з розслідування нещасних випадків на підприємствах області.
Дізнайтесь, хто підлягає страхуванню від нещасного випадку https://is.gd/yTvrvp.
Вимоги до організації та проведення розслідування нещасних випадків відповідно до Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві http://surl.li/gkxhq.
Про відповідальність за порушення встановленого порядку надання повідомлення дивіться тут  https://is.gd/JfLYRy
У разі настання нещасного випадку на виробництві всі виплати здійснює Пенсійний фонд України.
Подати заяву-розрахунок для здійснення фінансування за лікарняними застрахованим особам та страхових виплат потерпілим на виробництві можна через вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України  https://portal.pfu.gov.ua/
Нет описания фото.
Законом України від 20.03.2023 № 2981-ІХ “Про внесення зміни до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування“ щодо призначення пенсії особам, які проживають на тимчасово окупованій території або на території, де ведуться бойові дії“ врегульовано питання визначення строків, з яких призначаються пенсії особам, які не змогли вчасно звернутися за призначенням пенсії у зв’язку з воєнними діями.
Тимчасово, у період дії воєнного стану в Україні та протягом трьох місяців після його припинення або скасування, для осіб, які проживають/проживали на території, на якій ведуться (велися) бойові дії, та/або на тимчасово окупованій території, у разі якщо звернення за призначенням пенсії відбулося в період дії воєнного стану в Україні та протягом трьох місяців після його припинення або скасування (за умови, що строк звернення за призначенням відповідної пенсії, передбачений статтею 45 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування“, не сплив станом на 24 лютого 2022 року), пенсія призначається:
за віком – з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку;
-по інвалідності – з дня встановлення інвалідності;
-у зв’язку з втратою годувальника – з дня, що настає за днем смерті годувальника;
-за вислугу років – з дня, наступного за днем звільнення з роботи, яка дає право на таку пенсію, але не раніше 24 лютого 2022 року.
Заробітна плата (дохід) для обчислення таких пенсій особам визначається з урахуванням показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року, з якого призначено пенсію.
Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, та тимчасово окупованих територій України формується у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.
Законом також передбачена можливість, за бажанням осіб, яким пенсію було призначено з дня звернення, переглянути її з урахуванням зазначених змін.
Результати перерахунку можна перевірити в особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України https://portal.pfu.gov.ua
Інформацію про перерахунок пенсій з 1 квітня 2023 року особам, які після її призначення/перерахунку продовжували працювати, – дивіться у посиланні  https://fb.watch/jS7P7T-cU2
Нет описания фото.
19 квітня 2023 року Головним управлінням Пенсійного фонду України в Донецькій області, згідно із затвердженим графіком, продовжено фінансування пенсійних виплат квітня та страхових виплат.
На пенсійні виплати спрямовано 3691,4 млн грн.
Пенсії через банківські установи профінансовано по 19 квітня, через відділення поштового зв’язку профінансовано по 24 квітня.
На пенсійні виплати військовослужбовців спрямовано 168,3 млн грн.
Субсидії та пільги за березень 2023 року профінансовано в повному обсязі.
На страхові виплати спрямовано 235,0 млн грн (в тому числі 14,2 млн грн на оплату лікарняних).
Нет описания фото.
Протягом тижня фахівці Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області провели зустрічі з представниками громадських організацій «Союз Чорнобиль України м. Гірник» та «Краматорський міський союз ветеранів і інвалідів «Пам’ять Чорнобиля».
Спеціалісти надали роз’яснення щодо основних положень Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», допомогли отримати відповіді на важливі питання щодо перерахунку пенсійних виплат з 1 березня 2023 року, особливостей обчислення стажу тощо.
Учасникам зустрічей нагадали про можливість отримувати послуги в зручному форматі – дистанційно за допомогою онлайн-сервісів на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України portal.pfu.gov.ua.
Способи авторизації на вебпорталі – за посиланням https://cutt.ly/p9bLAWG
ДО УВАГИ ПЕНСІОНЕРІВ, ОТРИМУВАЧІВ СУБСИДІЙ ТА ПІЛЬГ
20.04.2023 на території Донецької області працюватимуть наступні поштові відділення, де можливо отримати пенсійні виплати, субсидії, пільги та страхові виплати.
➡️Перелік за посиланням – https://bit.ly/3LdDYHR
Нет описания фото.
ОЦИФРУВАННЯ ПЕНСІЙНИХ СПРАВ
Оцифрування пенсійних справ дає можливість отримати доступ до своєї пенсійної справи онлайн або в будь-якому сервісному центрі Пенсійного фонду України незалежно від місця проживання.
Після оцифрування пенсійна справа доступна в особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України (portal.pfu.gov.ua).
Станом на 1 квітня 2023 року Головним управлінням Пенсійного фонду України в Донецькій області оцифровано 395,9 тис. пенсійних справ.
Возможно, это изображение текст «оцифрування пенсйних справ станом на 1 квi̇тня 2023 року пдлягае оцифруванню 662 тис. пенсйних справ оцифровано пфу пEHIcI укратни 395,9 тис. пенсйних справ головне управлиння пенсйного фонду украϊни в донецький област»
print