[bvi]
  • Українська
  • English

Антибіотики за правилами

17.11.2022 в 15:26

З 2019 року рівень споживання антибіотиків в Україні зріс у 3,5 рази. Це може прискорити розвиток антибіотикорезистентності – однієї з найбільших загроз людства. Антибіотики – це група препаратів, які діють виключно на бактерії. Такі ліки вбивають або ускладнюють їх ріст та розмноження.
Бактерії мають умовний поділ на групи залежно від будови клітинної стінки. Визначити цю групу і виписати правильний препарат може лише лікар. Антибіотики не лікують вірусні інфекції та застуди.
І тут все дуже просто: віруси не мають клітинної стінки або інших клітинних структур, на які можуть діяти антибіотики. До винайдення антибіотиків такі діагнози як менінгіт та пневмонія вважалися смертельними. Близько 90% людей з такими захворюваннями помирали. Відкриття антибіотиків дало можливість лікувати інфекційні хвороби, а поряд з вакцинацією і санітарно-гігієнічними заходами – стало головною причиною значного збільшення середньої тривалості життя протягом 20 століття.
Основні правила використання антибіотиків:
– Приймати антибіотики лише за призначенням лікаря.
– Основне правило – використовувати антибіотики тільки в тих випадках, коли без них неможливо обійтися.
– Дотримуватися призначеної лікарем схеми лікування антибіотиками. Кожен препарат має свою тривалість дії. І важливо постійно підтримувати концентрацію діючої речовини протягом певного часу, аби лікування було ефективним. Саме від цього залежить кратність прийому та необхідність приймати препарат виключно через відповідну кількість годин.
– Доза та тривалість лікування залежить від збудника інфекції та стану хворого.
Припинення прийому чи зниження дози може призвести до повторної активності даної бактерії та утворення резистентності до антибіотика. Збільшення ж дози може призвести до виникнення побічних ефектів від токсичної дії антибіотика.
– Антибіотики переважно запивають водою. Фруктові соки, молочні продукти, алкоголь негативно впливають на засвоєння деяких ліків. Після вживання антибіотиків необхідно почекати 3 години, а тоді вже споживати молочні продукти. Компоненти, що містяться в грейпфрутовому соку, теж можуть зменшити ефект антибіотиків.
– Допивати призначений лікарем курс до кінця.
– Самовільно не змінювати антибіотик на той, який допоміг вам при схожих симптомах.
– Не передавати та не радити антибіотики іншим людям.
Не займайтесь самолікуванням!
Антибіотики десятиліттями допомагали людям і рятували нас від смертельних захворювань. Тепер антибіотики потребують нашої допомоги. Якщо ми хочемо надалі долати бактеріальні інфекції, то повинні дотримуватись правил використання антибіотиків, інакше звичайна пневмонія знову стане смертельним захворюванням.
А не хворіти: не забувайте регулярно мити руки, уникайте контакту із хворими людьми, та вчасно робіть щеплення.

Добропільська філія ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»

print