ЯК НЕ ОТРУЇТИСЯ ГРИБАМИ?
За даними Центру громадського здоров’я у вересні поточного року в Україні зареєстровано 24 отруєння дикорослими грибами. Постраждало 13 дорослих та 11 дітей, з них 2 дитини померло. Отруєння грибами є
найбільш важким харчовим отруєнням людини.
Тяжкість отруєння грибами обумовлюється тим, що вони містять отруйні сполуки, що вибірково діють на внутрішні органи і системи людини, вражаючи шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему, серцево- судинну систему, печінку та нирки. Із 2 тисяч видів грибів в Україні, їстівними вважаються щонайбільше 500.
Як не отруїтися грибами?
Навіть якщо ви впевнені у якості і безпеці грибів, їх не рекомендовано вживати: жінкам у період вагітності і грудного вигодовування, дітям до 12 років, людям літнього віку.
Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, які підлягають контролю та продаються в торгівельній мережі.
Не купуйте гриби на стихійних ринках: безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображенням в різних довідниках: вони не завжди відповідають дійсності;
Збирайте лише добре знайомі вам гриби: за найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
Не беріть занадто молоді чи старі гриби: їх легко переплутати з отруйними.
Не збирайте і не їжте гриби переспілі, червиві чи зіпсовані, або дуже молоді гриби: у них нечітко виражені морфологічні ознаки.
Ніколи не збирайте пластинчасті гриби: найчастіше отруйні гриби маскуються під них.
Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, у міських парках, дворах,балках, лісосмугах, на місцях звалищ, полігонів: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
Не куштуйте сирі гриби.
Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин.
Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба
викинути.
Готуйте гриби протягом першої доби після збирання: гриби підлягають кулінарній обробці в день збору інакше в них утворюється трупна отрута.
Дотримуйтесь технології консервування грибів;
Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Якщо вже трапилася біда і Ви відчуваєте себе погано, або помітили підозрілі ознаки у своїх близьких (блювота, діарея, підвищення температури, слабкість, пітливість, запаморочення, погіршення зору) –
викличте «Швидку медичну допомогу» або зверніться до сімейного лікаря.
Пам’ятайте: пильне ставлення до свого здоров’я та здоров’я Ваших близьких – основа для запобігання отруєння грибами!
Відділення епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань
Добропільської філії ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»