[bvi]
  • Українська
  • English

Підготовка насіння ярих культур під сівбу 2021 року  

22.01.2021 в 14:50

Підготовка та проведення сівби ярих культур під врожай 2021 р. вимагає вирішення наступних питань: стан підготовки ґрунту перед сівбою ярих культур у поточному році; реалізація науково-обґрунтованих заходів та особливості вирощування ярих культур в екстремальних умовах степової зони; дотримання вимог до якості насіння; підбір рекомендованих сортів ярих культур для регіону.

В підвищенні врожайності ярих зернових культур, зокрема ячменю ярого, одне з чільних місць займає сорт. З метою раціонального використання сортового складу та щорічного одержання сталих врожаїв рекомендується висівати в господарствах 3–4 сорти, які відрізняються між собою біологічними і господарськими ознаками –  скоростиглістю, посухо-стійкістю, різною реакцією на попередники, строки сівби, добрива тощо.

Готуючись до сівби, особливу увагу слід звернути на стан насіннєвого матеріалу – його категорію і якість. На товарних площах слід використовувати сертифіковане насіння не нижче другої репродукції, воно має кращі посівні якості і врожайні властивості. Для сівби бажано відбирати насіння з масою 1000 зерен понад 40 г, рослини вирощені з такого насіння є більш стійкими і витривалими протягом усього вегетаційного періоду, у ньому міститься більше білка, фосфору, вітамінів, нікотинової кислоти, завдяки чому воно інтенсивно проростає, формує потужну кореневу систему. Крім того, крупніше насіння можна висівати глибше у вологий шар ґрунту.

Обов’язковим заходом в технології вирощування ячменю ярого є протруювання насіння. Протруюють лише кондиційне насіння при його вологості не вище за 14%, яке очищене від домішок та пилу. Цей захід проводять за 5–15 діб до посіву механізованим способом за допомогою протруювачів із обов’язковим дотриманням правил безпеки.

Сівба високоякісним насінням є неодмінною агротехнічною умовою отримання швидких рівномірних сходів, а також запорукою підвищення стійкості і виживання рослин в весняно-літній період.

Основними показниками якості ярих культур є чистота насіння – не нижче 97-99 %  залежно від категорії, схожість – не менше 92 %, вологість – не вище 14 %.

Визначення посівних якостей насіння на території області здійснюють: ДУ «Донецька обласна фітосанітарна лабораторія» (www.fl.dn.ua), та ДП «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції» (https://dpcenter.org.ua/).

Сертифікація насіння і садивного матеріалу – комплекс заходів, спрямованих на визначення сортових і посівних якостей насіння та сортових і товарних якостей садивного матеріалу з метою документального підтвердження відповідності вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва.

Насіння і садивний матеріал вводиться в обіг після їх сертифікації. Сертифікати на насіння і садивний матеріал можуть бути видані, якщо насіння/або садивний матеріал належить до сорту, занесеного до Реєстру сортів рослин України; насіння за сортовими або посівними якостями відповідає вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва; садивний матеріал за сортовими або товарними якостями відповідає вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва (ст. 15 Закону України «Про насіння і садивний матеріал»)

Відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва звертає увагу, що згідно з ст. 17 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» використання для сівби/посадки насіння та/або садивного матеріалу, що не має відповідного сертифіката, забороняється.

Також слід зауважити, що у разі невпевненості у відповідності показників посівних якостей придбаного насіння показникам, зазначеним у сертифікаті, що засвідчує посівні якості насіння суб’єкт господарювання має право ініціювати проведення арбітражного (експертного) визначення посівних якостей насіння згідно Порядку затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18.08.2017 за № 615.

З повагою,

ГУ Держпродспоживслужби в Донецькій області

Управління фітосанітарної безпеки

Відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва

print