[bvi]
  • Українська
  • English

Як попередити виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей.

19.07.2023 в 14:12

Життя та здоров’я людини тісно пов’язані з навколишнім середовищем. Одним із найважливіших компонентів цього середовища є вода. В останні роки спостерігається зростання забруднення ґрунтових вод нітратами.

У 2022 році в Україні зафіксовано 11 випадків захворювання на  водно-нітратну метгемоглобінемію. Звернення надходили від родин з немовлятами та малюками до 3-х років. Діти вживали суміші, для приготування яких використовувалась  вода з колодязів.

При потраплянні в шлунок води з високим вмістом нітратів вони під дією мікрофлори перетворюються в нітрити. Нітрити і є небезпечними для дитини. Нітрити поєднуються з   гемоглобіном крові і утворюють метгемоглобін. Чим більше в організмі дитини накопичується цієї сполуки, тим менше кров насичується киснем, що приводить до кисневого голодування організму.

До груп підвищеного ризику   захворювання на метгемоглобінемію відносяться:

діти до 3-х років, особливо немовлята віком до одного року, яких вигодовують сумішами, які готуються  на воді з високою концентрацією нітратів (понад 50 мг/л), люди похилого віку, хворі на анемію, хворі з захворюваннями дихальної, серцево-судинної систем.
У дітей перших місяців життя отруєння нітратами також можливе через вживання овочевих соків. Особливо небезпечна хронічна дія нітратів для дітей.
У малюків, особливо першого року життя, спостерігається дефіцит певних ферментів, що призводить до накопичення метгемоглобіну. Саме тому, чим менша дитина, тим важче перебіг хвороби.

Зазвичай метгемоглобінемія найчастіше спостерігається в проживаючих у  сільській місцевості, де поширено використання води із децентралізованих  джерел водопостачання (колодязів та індивідуальних свердловин). Враховуючи невелику площу земельних ділянок, джерела водопостачання  частіше знаходяться поряд із господарськими спорудами для тварин, туалетами на вигріб,  які є джерелами нітратів. Все це в сукупності призводить до забруднення ґрунту і, відповідно,  до забруднення ґрунтових вод, що створює реальну загрозу для здоров’я дитячого і дорослого населення.

Симптоми хвороби у немовлят проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, рук і на стопах, тому цю хворобу ще називають «блакитний синдром немовлят». У дітей, що вражені цією хворобою, може бути нудота, блювання , діарея, різкі болі в животі, пожовтіння очей,.сонливість, втома, головний біль.Гостре нітратне отруєння у немовлят в 7–8 % випадків закінчується смертю.

З метою профілактики захворювання на метгемоглобінемію рекомендуємо:

1)Не готувати дитячі суміші чи страви з використанням питної води, якщо не впевнені в її якості. Для їх приготування  та питних цілей  використовуйте очищену (фасовану або бутильовану) воду.

2)Місця влаштування бюветів, колодязів та каптажів  джерела слід розташовувати на незабрудненій та захищеній  території, яка знаходиться вище за течією ґрунтових вод  на відстані не менше  ніж 30 м від магістралей з інтенсивним рухом транспорту та не менше ніж 50 м (для індивідуальних колодязів – не менше ніж 20 м) від вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації, складів добрив та отрутохімікатів, місць утримання худоби та інших місць забруднення ґрунту та підземних вод;

3)Колодязі не менше 1 разу на рік необхідно чистити: відкачувати воду, чистити стінки від нальоту, а дно від осаду з подальшою дезінфекцією. Після чого воду необхідно знову відкачати і користуватися колодязем уже після наступного заповнення та проведення лабораторного контролю питної води;

4)Територію поблизу колодязя, каптажу джерела чи бювету треба утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку;

5)У радіусі 50 м від бюветів, колодязів та каптажів  джерел не дозволяється мити машини, влаштовувати водопій тварин, влаштовувати водоймища для водоплавної птиці, розміщувати пристрої для приготування отрутохімікатів та іншу діяльність, яка  може призвести до забруднення ґрунту та води.

6)При перших клінічних проявах отруєння у дітей (проносах, синюшності шкіряних покровів, розладах серцево-судинної системи)  слід негайно звернутись за кваліфікованою медичною допомогою.
Зверніть увагу! Кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність. Таку рідину можна використовувати лише для технічних цілей: миття посуду, прання білизни, прибирання в приміщеннях тощо.

Дослідження питної води на вміст нітратів може вберегти ваше здоров’я та здоров’я ваших діточок. Не будьте байдужі, дослідіть воду з джерела яким Ви користуєтеся.

Добропільська філія ДУ «Донецький « ОЦКПХ МОЗ»

print