[bvi]
  • Українська
  • English

Як попередити інсульт?

23.02.2024 в 10:17

Інсульт виникає, коли в мозку людини унеможливлюється кровообіг. Клітини мозку можуть загинути через зменшення кровотоку та нестачу кисню. Найкращий спосіб зменшити ризик хвороби — це її профілактика.

Інсульт можна попередити, дотримуючись простих порад наведених нижче:

  1. 1. Контроль артеріального тиску

Високий кров’яний тиск є одним з основних факторів ризику інсульту. Регулярно вимірюйте артеріальний тиск і, в разі необхідності, приймайте ліки для його контролю.

  1. Здорове харчування

Споживайте здорову їжу та обмежте споживання солі. Щоденний раціон обов’язково має містити  овочі, фрукти, злаки, невелику кількість жирів. Уникайте оброблених продуктів та продуктів з високим вмістом насичених жирів.

  1. Контроль цукрового діабету

Регулярне вимірювання рівня цукру в крові, правильне харчування і лікування, при необхідності, допоможуть контролювати це захворювання і зменшити ризик інсульту.

  1. Фізична активність

Регулярні фізичні вправи допомагають підтримувати здоровий серцево-судинний стан і знижують ризик інсульту. Спробуйте включати в свій щоденний розклад хоча б 30 хвилин помірно інтенсивних вправ, таких як ходьба, плавання або їзда на велосипеді, протягом п’яти днів на тиждень.

  1. Підтримка здорової ваги

Надмірна вага і ожиріння можуть збільшити ризик розвитку інсульту. Подбайте про збалансоване харчування, ведіть активний спосіб життя і дотримуйтеся рекомендацій з контролю ваги.

  1. Паління

Забудьте про паління та уникайте задимлених місць.

  1. Алкоголь

 Відмовтеся від надмірного споживання алкоголю, який  може підвищити кров’яний тиск.

  1. Регулярні медичні огляди

Регулярні візити до лікаря допоможуть вчасно виявляти фактори ризику інсульту та попередити можливі ускладнення. Проходьте регулярні медичні огляди і дотримуйтеся рекомендацій лікаря.

  1. Психічне здоров’я

Боріться  зі стресом, депресією, тривожністю.

Попередження інсульту – це питання свідомого та здорового способу життя. Дотримання цих порад допоможе знизити ризик інсульту та зберегти ваше здоров’я на довгі роки. Не зволікайте – почніть діяти вже сьогодні, щоб змінити своє майбутнє на краще!

Добропільська філія

ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»

print