[bvi]
  • Українська
  • English

ЯК НЕ ОТРУЇТИСЯ ПІД ЧАС НОВОРІЧНИХ СВЯТ

26.12.2023 в 18:25

Новорічні свята завжди супроводжуються посиденьками за столом, але свято може бути зіпсовано, якщо не приділити достатньої уваги продуктам, які вживати під час застілля. Одним з негативних наслідків необачності може стати отруєння чи захворювання на гострі кишкові інфекції.

Поради як уникнути неприємностей та провести свята без небажаних втручань:

  • купуйте продукти харчування в спеціалізованих магазинах, обов’язково звертайте увагу на терміни реалізації, умови зберігання та вигляд упаковки;
  • відмовтесь від закупів на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • не слід купувати продукти завчасно, особливо ті, що швидко псуються;
  • не вживайте продуктів та напоїв термін споживання яких закінчився та при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності;
  • вживайте тільки свіжоприготовлену їжу; салати зберігайте в незаправленому виді, засмачувати їх слід безпосередньо перед вживанням, адже їх термін придатності вичерпний, наприклад, у майонезних салатів – це не більше 24 годин, овочевих на олії – 36 годин, але це діє тільки за умови дотримання температурних вимог,
  • зберігайте їжу при безпечній температурі: не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години; приготовані страви слід зберігати гарячими (60 °С) аж до подавання до столу; не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
  • для приготування їжі використовуйте лише питну воду гарантованої якості;
  • свіжі овочі, фрукти ретельно промивайте водою, при сильних забрудненнях їх слід обдавати окропом;
  • зберігайте сирі продукти, наприклад м’ясо та рибу, окремо від готових страв;
  • ретельно готуйте їжу: старанно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти; доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С; пам’ятаємо, що сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;
  • суворо дотримуйтесь правил особистої гігієни: мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу.

Терміни зберігання найбільш популярних новорічних страв та продуктів у холодильнику:

  • для салату «Оселедець під шубою», оскільки потрібен час на просочення – 24 години;
  • для салату «Олів’є» в заправленому вигляді – 4 години;
  • для класичного салату «Крабовий» з різними додатковими інгредієнтами – 24 години (у заправленому вигляді) та 48 годин (без заправки).

У випадку виявлення перших ознак гострого кишкового захворювання чи харчового отруєння – болю у животі, блювання, проносу, підвищеної температури тіла – необхідно терміново звернутись до лікаря.

Не слід займатися самолікуванням, адже названі захворювання можуть викликати розвиток інтоксикації, що супроводжується сильним зневодненням організму. Зволікання можуть коштувати не тільки здоров’я, але й життя.

Бережіть себе та своїх близьких, турбуйтеся про здоров’я та оминайте сумнівні продукти харчування!

Добропільська філія ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»

 

print