[bvi]
  • Українська
  • English

Як допомогти дитині, не стати жертвою булінгу

20.11.2023 в 13:04

Булінг – це  діяння (дії або бездіяльність) учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи та (або) такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого.

Булінг може мати шкідливі та довгострокові наслідки для дітей. Окрім фізичних наслідків знущань, діти можуть відчувати проблеми з емоційним і психічним здоров’ям, включаючи депресію та тривогу.

Щоб допомогти дитині, не стати  жертвою булінгу потрібно:

1. Розповісти дітям про булінг. Як тільки вони дізнаються, що таке булінг, ваші діти зможуть легше це визначити, незалежно від того, відбувається це з ними чи кимось іншим.2. Відверто і часто розмовляти з дітьми. Запитуйте про їхній час у школі та їхні заняття в Інтернеті, дізнавайтесь не лише про їхні заняття та діяльність, але й про їхні почуття.3. Допомогти дитині бути позитивним зразком для наслідування.У булінгу є три сторони: жертва, кривдник і спостерігач. Навіть якщо діти не є жертвами булінгу, вони можуть запобігти булінгу, будучи поважними та добрими до своїх однолітків. Якщо вони стають свідками цькування, вони можуть заступитися за жертву, запропонувати підтримку та/або поставити під сумнів поведінку цькування.4. Допомогти дитині розвинути впевненість у собі. Заохочуйте дитину записуватися на заняття або брати участь у заходах, які вона любить у вашій громаді.5. Бути прикладом для наслідування. Покажіть дитині, як ставитися до інших дітей і дорослих з добротою та повагою, в тому числі висловлюючись, коли з іншими поводяться погано. Діти дивляться на своїх батьків як на приклад того, як поводитися, зокрема, що публікувати в Інтернеті.

Усі діти мають право на безпечне, сприятливе шкільне середовище, яке поважає її гідність, на освіту та захист від будь-яких форм фізичного чи психічного насильства, травм чи жорстокого поводження.

У випадку ознак булінгу до вашої дитини, звертайтесь до закладу освіти, служби у справах дітей , Національної поліції України вашої громади.

Служба у справах дітей Покровської райдержадміністрації Донецької області

print