[bvi]
  • Українська
  • English

Всесвітній день безпеки харчових продуктів

06.06.2024 в 12:18

Їжа – один з головних факторів в життєдіяльності людини. Харчові продукти забезпечують нас необхідними вітамінами, мікроелементами, енергією, а інколи можуть стати і ліками. Проте все це можливо лише за однієї умови – їжа повинна бути безпечною, тобто не повинна містити шкідливих бактерій, вірусів, пестицидів чи інших сторонніх домішок. ВООЗ інформує про сотні мільйонів випадків на рік в світі хвороб харчового походження. Щоб донести інформацію про безпеку їжі до виробників, споживачів, ООН встановила Всесвітній день безпеки харчових продуктів, який щорічно відзначається 7 червня.

Ще в стародавніх цивілізаціях люди добре усвідомлювали, що від поганої їжі можна захворіти. В Греції та Римській імперії багато уваги приділялося якості овочів, фруктів та інших продуктів харчування. В античних цивілізаціях вже була поширена практика соління, хоч тоді ще не розуміли принцип дії солі, яка виводить з продукту більшу частину вологи й тим самим знищує поживне середовище для багатьох мікроорганізмів.

Безпека харчових продуктів – це поняття, що включає в себе обробку, підготовку та зберігання харчових продуктів таким чином, щоб запобігти хворобам харчового походження. Небезпечні харчові продукти, що містять бактерії, віруси, паразити або шкідливі хімічні речовини, є причиною більш ніж 200 різноманітних хвороб.

Достатня кількість безпечного та збалансованого харчування є важливим фактором для підтримки життя та укріплення здоров’я людини. Питання безпеки харчових продуктів, харчування та продовольчої безпеки нерозривно пов’язані.

У кожній державі для запобігання несприятливим наслідкам після вживання небезпечної їжі здійснюються певні засади державної політики щодо забезпечення якості та безпеки харчових і продовольчої сировини. В Україні вони визначаються Законами України «Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини», «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», в яких визначені основні принципи:

 Державний контроль і нагляд за виробництвом харчових продуктів, переробкою, транспортуванням, зберіганням, реалізацією, використанням, утилізацією або знищенням, ввезенням в Україну;

 Створення факторів безпеки для здоров’я людини під час виготовлення, ввезення, транспортування, реалізації, використання, споживання;

 Пріоритетність збереження і зміцнення здоров’я людини та визначення її права на якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини;

 Встановлення відповідальності виробників продавців (постачальників) харчових продуктів, продовольчої сировини і супутніх матеріалів за забезпеченням їх якості та безпеки для здоров’я людини під час виготовлення, транспортування, зберігання та реалізації, а також за реалізацією цієї продукції у разі її невідповідності стандартам, санітарним, ветеринарним та фітосанітарним нормам.

Проблема безпечної їжі в сучасному світі актуальна для всіх країн, особливо для незаможних. Українці останнім часом особливо відчувають труднощі в цій сфері. Складна екологічна ситуація в країні з довкіллям (стан ґрунтів, води й повітря), надлишковим використанням пестицидів у сільському господарстві не сприяє якості та безпеці їжі, яку ми споживаємо. Слід враховувати не тільки ступінь будь-якого забруднення продуктів, але й їхню біологічну цінність, тобто вміст поживних та корисних речовин. Залишається проблема з фальсифікацією багатьох харчових виробів, зокрема, молочних та м’ясних.

Тому кожен з нас повинен бути впевненим, що він сам та його родина споживають безпечну їжу. Для цього слід запровадити звичку уважно читати інформацію на етикетках продуктів у магазині й вивчити правила вибору продуктів на ринку. Щоб не допустити харчового отруєння вдома, треба дотримуватися правил і строків зберігання та температурного режиму приготування, адже для кожного продукту є відповідні вимоги.

Держава бере на себе зобов’язання забезпечити кожній людині право отримати безпечні харчові продукти в продажу, або безпечні страви та харчові послуги в громадському харчуванні.

Пам’ятайте: харчова безпека – це питання не лише держави, а ще й особисто кожного з нас. Уважність та відповідальність в питанні вибору продуктів харчування та складання власного раціону є запорукою збереження Вашого здоров’я та профілактики захворювань, пов’язаних з якістю харчових продуктів.

Добропільська філія ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»

 

 

 

 

print