[bvi]
  • Українська
  • English

Увага!!! Вживання риби може бути небезпечним.

21.06.2024 в 12:27

У кожного є потреба в білкової їжі, але багато натомість м`яса воліють наповнювати свій раціон різними сортами риби. Рибу солять, коптять, сушать, смажать, варять — загалом, роблять з нею усе, що дозволяє багата фантазія. Люди впевнені, що риба — джерело цінних мінералів і мікроелементів, проте мало хто замислюється над тим, що риба також може стати причиною зараження людини різними захворюваннями.
На які ж захворювання найчастіше хворіє риба?
1. Гельмінти
У кишечнику деяких риб живуть паразити — гельмінти, черв’яки різної форми, викликають гельмінтози у людини. На сьогодні науці відомі близько 400 видів черв’яків-паразитів.
2. Харчові токсикоифекции
Різні збудники (наприклад, стафілококи, сальмонели та ін.) можуть жити в продуктах, які вживаються в їжу людиною. До таких продуктів відноситься і риба.
3. Отруйні речовини
Риба часто стає джерелом харчового отруєння. Отруйної може виявитися ікра, печінка і слиз риби. Якщо людина з’їсть таку рибу, у нього починаються блювотні позиви, з’являються м’язові болі, запаморочення, слабкість. Для відновлення життєвих сил потрібна госпіталізація хворого.
Причини зараження риб
Виділяють кілька причин зараження риб різними захворюваннями, багато з яких небезпечні для людини:
1. Випуск у водойму мальків, які не пройшли ветеринарний огляд. Це помилка відповідних відомств.
2. Запуск у водойму рибалками заражених живців з інших водних локацій. Любителі рибної ловлі забувають, що ці живці можуть бути інфіковані паразитами, що в подальшому призведе до зараження риб в даному водоймищі.
3. Ловля риб птахами, які можуть упустити з дзьоба хвору рибу, спійману в одному водоймищі, пролітаючи вже над іншою водної локацією.
4. Розлив річок навесні і восени, внаслідок чого хвороба може поширюватися все далі і далі.
Профілактичні заходи
Щоб не піддавати свій організм інтоксикації, потрібно оглядати рибу. Якщо у неї на лусці видніються різні утворення, чорні плями та ін. — не варто вживати рибу в їжу. Крім того, безпечною вважається риба, яка пройшла термічну обробку, міцне засолення або тривалу заморозку. Гаряче копчення також знезаражує рибу.
Риба — надзвичайно корисний продукт для нашого організму. Однак не варто нехтувати правилами культури харчування і їсти сиру, слабкосолену рибу. Також остерігайтеся часто вживати в їжу суші, сушімі, строганину і подібні продукти даної категорії.
Але головним правилом залишається купувати рибу потрібно, тільки ту, що реалізовується на ринку чи в магазині та має відповідні документи про проведення ветеринарно-санітарної експертизи.

Добропільська філія ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»

print