[bvi]
  • Українська
  • English

УВАГА: СКАЗ!

07.02.2024 в 13:45

Добропільська філія ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ» інформує, що на підконтрольній філії території епізоотична ситуація зі сказу залишається нестабільною.
Протягом 2023 року було зареєстровано 9 випадків сказу серед тварин. За І квартал минулого року – 1 випадок сказу у домашнього собаки. У той час з початку 2024 року зареєстровано вже 2 випадки сказу серед тварин:
І випадок – у телиці на території с.Новофедорівка (Криворізька ОТГ);
ІІ випадок – у домашньої кішки на території сел.Святогорівка (Добропільська ОТГ).
З початку року за медичною допомогою з приводу укусів тваринами звернулося 18 осіб, з яких 7 особам призначено курс антирабічної вакцинації.
Сказ – це тяжка вірусна інфекційна хвороба, яка вражає центральну нервову систему теплокровних тварин, включаючи ссавців, в тому числі і людину.
Сказ поширюється через контакт з інфікованою слиною та нервовою тканиною хворої тварини. У більшості випадків люди інфікуються в результаті укусу інфікованої тварини.
Пам’ятайте — запобігти сказу можна за умови виконання таких правил:
 Всі громадяни зобов’язані щорічно щеплювати своїх собак та котів проти сказу. Утримувати собак лише на прив’язі, або у вольєрах.
 В жодному разі не треба вбивати тварину, яка покусала людину чи тварину! Її треба тримати ізольовано і спостерігати протягом 10 днів. Про це негайно слід повідомити медичному та ветеринарному працівникові.
 Кожен випадок незвичайного поводження тварин (збудження, поїдання сторонніх предметів) потрібно перевіряти щодо захворювання на сказ. До з’ясування причин захворювання при наданні тварині лікувальної допомоги ветпрацівниками слід дотримуватися правил безпеки.
 Слід уникати зайвого контакту з тваринами, у першу чергу це стосується дітей.

Якщо вас укусила тварина негайно зверніться до лікаря! У разі інфікування людини показані негайна госпіталізація і введення антирабічної вакцини. Таких щеплень має бути п’ять: у день звернення до лікаря (0-й день), а потім на 3-й, 7-й, 14-й і 28-й дні.
Коли лікар недоступний, ретельно промийте рану протягом щонайменше 15 хв мильною водою, мийними засобами, дезінфектантами для обробки ран або іншими засобами (70%-м спиртом або 5%-м розчином йоду), що нейтралізують вірус.
Пам’ятайте, сказ вилікувати не можна, його можна тільки попередити. Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!

Добропільська філія ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»

print