[bvi]
  • Українська
  • English

Участь в тренінгу «Формування культури викривання та робота з викривачами корупції»

20.05.2024 в 10:49

З 15 по 17  травня  в м.Полтава  відбувся  тренінг для  уповноважених з питань запобігання  та  виявлення корупції державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, комунальних підприємств «Формування культури викривання та робота з викривачами корупції». Від Покровської райдержадміністрації, районної військової адміністрації  у цьому  заході  прийняла участь начальник відділу з питань запобігання та виявлення  корупції юридичного  управління Тетяна Іванова.

Викривачами є особи, які за наявності обґрунтованого переконання, що інформація є достовірною, повідомляють про порушення Закону України «Про запобігання корупції» іншою особою.

Інститут викривачів є важливим запобіжником для  виникнення та поширення  корупції в суспільстві.

На  тренінгу йшлося  про розвиток інституту викривання, міжнародні стандарти захисту викривачів, поняття та правовий статус викривача у національному законодавстві, механізми захисту  прав  викривачів. Учасники   заходу  ознайомилися  з Директивою Європейського Парламенту і Ради ЄС про захист осіб, які повідомляють про порушення законодавства Союзу, розглянули питання формування культури викривання в організації. В ході  рольових ігор учасники   формували навички  спілкування з викривачами, організації каналів  повідомлень  про корупцію в організації.

Особливу  увагу було  приділено  роботі з Єдиним Порталом повідомлень викривачів. Портал – це один з інструментів реалізації антикорупційної політики, створення якого передбачено Державною антикорупційною програмою  на 2023-2025 роки. Тому, одним з головних пріоритетів Національного агентства з питань запобігання корупції є створення умов, за яких викривачі зможуть безпечно повідомляти про факти корупції.

На заході  учасники  ділилися власним досвідом, здобули нові  знання, актуалізували та закріпили існуючі.

Захід організовано за сприяння Програми розвитку ООН  (UNDP) за фінансової підтримки уряду Швеції.

 

print