[bvi]
  • Українська
  • English

Так! Ми можемо подолати туберкульоз!

19.03.2024 в 12:27

На сьогоднішній день держава приділяє значну увагу подоланню соціально значущих хвороб, до яких зокрема відноситься туберкульоз. З цією метою оновлено Закон про подолання туберкульозу, який вступив в силу у минулому місяці, є державна стратегія щодо протидії цій хворобі, проте ситуація щодо туберкульозу в Україні залишається складною, та в умовах тривалої повномасштабної війни прогнозується її погіршення.

Туберкульоз спричиняється бактерією Mycobacterium tuberculosis і може вражати не лише легені, але і інші органи, такі як нирки, мозок та кістки. Ця хвороба відома вже століттями і залишається серйозною загрозою для глобального здоров’я. Однак завдяки поступовим досягненням у медичних дослідженнях та глобальній мобілізації ресурсів, ми маємо можливість знизити поширення та вплив цієї хвороби.

Симптоми туберкульозу:

  • Кашель, частіше сухий, що продовжується більше ніж 2-3 тижні;
  • Кровохаркання(наявність крові у мокроті, що виділяться при кашлі);
  • Підвищення температури більше 5-7 днів;
  • Задуха;
  • Погіршення або відсутність апетиту;
  • Раптове схуднення.

При виявленні подібних симптомів у себе або у своїх близьких необхідно негайно звернутись до свого сімейного лікаря.

Рання діагностика виявляє початкові форми туберкульозу.

Чим раніше виявлено захворювання, тим більше шансів на повне одужання при умові ефективного лікування.

Своєчасне виявлення туберкульозу є вирішальним фактором для ефективного лікування та попередження поширення його серед людей.

Найкращим захистом від туберкульозу є профілактичні щеплення, які проводяться на 3-5 добу після народження дитини в пологовому будинку.

Для ранньої діагностики туберкульозу щорічно для дітей із 4-ох до 15 років обов’язковим є щорічне проведення реакції Манту (туберкулінодіагностика). Для дітей віком від 15 років та дорослих обов’язковим є щорічне флюорографічне обстеження.

Кожна людина повинна відповідально ставитися до свого здоров’я та здоров’я своїх дітей та вчасно обстежуватися.

Щоб не захворіти на туберкульоз, слід повноцінно харчуватися, не мати шкідливих звичок, займатися спортом і загартовуватися, в закритих приміщеннях проводити вологе прибирання з провітрюванням.

Зробимо крок вперед разом, щоб зробити світ вільним від туберкульозу для майбутніх поколінь. Так! Ми можемо подолати туберкульоз!

Добропільська філія ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»

print