[bvi]
  • Українська
  • English

Що треба знати про вітряну віспу

04.07.2024 в 14:43

Вітрянка (вітряна віспа) – це інфекційне захворювання, яке спричинюється вірусом Varicella zoster. Ця хвороба проявляється висипкою по всьому тілу, свербіжем, високою температурою. Вірус є дуже заразним, тому вітрянка особливо поширена серед дітей, що ходять до дитячих садків і шкіл.

Причиною вітрянки є вірус Varicella zoster, який передається повітряно-крапельним шляхом, а також через контакт з відкритими виразками на шкірі хворої особи.

Хвороба дуже заразна, особливо в період висипання від 1-2 днів до 5-7 днів після появи висипу. Основна група ризику – це діти віком від 1 до 10 років, проте статистика свідчить, що дорослі хворіють вітрянкою, якщо раніше не хворіли на цю хворобу. Після контакту з джерелом інфекції заражаються 95-98% осіб, які не мають специфічного імунітету, тобто раніше не хворіли і не були щеплені.

Інкубаційний період вітрянки – це час від моменту інфікування вірусом до появи перших симптомів хвороби. Зазвичай цей період триває від 11-21 дня, найчастіше – 14 днів. Продромальні явища у дітей або відсутні, або зводяться до незначних симптомів загальної інтоксикації (нездужання, втрата апетиту, субфебрильна температура тіла тощо). У дорослих часто відмічаються сильніші та триваліші прояви інтоксикаційного синдрому. На тлі цього на шкірі з’являються висипання, які локалізуються на обличчі, волосистій частині голови, тулубі та кінцівках. При інтенсивному висипанні елементи можна іноді знайти на долонях та ступнях.

Джерелом інфекції при вітряній віспі є хворий, який стає небезпечним для оточення із кінця інкубаційного періоду (за 6-7 годин до появи висипу) і до 5-ої доби з моменту появи останніх елементів висипу. Особливо небезпечними джерелами інфекції є хворі із наявністю везикул на слизових ротової порожнини, тому що в них швидко лопаються пухирці та виділяється значна концентрація вірусу зі слиною. Додатковим джерелом може бути хворий на оперізуючий герпес, але він виділяє значно менше вірусів.

Механізм передачі збудника при вітряній віспі – повітряно-крапельний. Незважаючи на слабку стійкість вірусів у довкіллі, доведено можливість їх поширення з повітря за межі кімнати, де перебуває хворий, через відчинені двері, систему вентиляції тощо. Таким чином зараження може поширюватись на весь будинок. Не виключена можливість вертикальної передачі вірусу вітряної віспи від матері до плоду, що може спричинити вади розвитку, але це трапляється дуже рідко. Лікування вітрянки зазвичай спрямоване на полегшення симптомів та уникнення розчісування пухирів, щоб запобігти ускладненням.

З метою розриву механізму передачі здійснюють часте провітрювання і вологе прибирання приміщення, де перебувають хворі.

Профілактика вітрянки полягає у вакцинації. Вакцина проти вітряної віспи дуже ефективна та зменшує ризик захворювання, а також ризик ускладнень у разі зараження. Рекомендують проводити щеплення дітям від 12 місяців та дорослим, які не були хворі на вітрянку раніше.

Хоча вітрянка є дуже заразною хворобою, вакцинація та ізоляція хворих можуть допомогти зменшити її поширення. Регулярне миття рук та уникнення контакту з інфікованими предметами також можуть допомогти запобігти поширенню вітряної віспи.

Добропільська філія ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»

print