[bvi]
  • Українська
  • English

Що таке правець і чому у воєнний час обов’язково потрібно мати імунітет від цієї хвороби

05.03.2024 в 12:54

Правець – гостре інфекційне захворювання, що передається при контакті зі спорами бактерій Clostridium tetani, які живуть у ґрунті, а також у кишковому тракті тварин, не завдаючи їм ніякої шкоди і спокійно потрапляючи в ґрунт. Збудник надзвичайно стійкий в зовнішньому середовищі. Під час війни ризик травмування зростає в рази, а відсутність умов для нормальної гігієни і обробки ран є ідеальними умовами для зараження. Поранення отримати досить легко, а ось обробити рану можливо не завжди.

Правцем можна інфікуватися, коли спори бактерій, що викликають хворобу, потраплять у рану або поріз, через укус тварини або через порізи гострими предметами та уламками деревини. Найчастіше ці бактерії живуть у ґрунті та кишковому тракті тварин.

Симптоми захворювання можуть з’явитися з 3 по 21 день після зараження. Це можуть бути спазми м’язів обличчя, зокрема — стиснення щелеп, “витріщання” очей, м’язові спазми (часто в шлунку), судоми м’язів спини, болісна напруга у всьому тілі, проблеми з ковтанням, ускладнення дихання, головний біль, лихоманка та надмірне потовиділення, зміна тиску і прискорене серцебиття.

Якщо людина не отримає медичної допомоги, ймовірність смерті від правця майже стовідсоткова. Тому при появі перших симптомів хвороби потрібно негайно звернутися до лікаря. Навіть з медичною допомогою ризики смерті від правця досить високі — від 10 до 70%. Здебільшого це залежить від лікування, віку людини та її стану здоров’я.

Вакцинація – єдиний шлях до захисту свого здоров’я.

Вакцина, що використовується для захисту від правця є комплексною: до неї входить щеплення від правцю, кашлюка і дифтерії в дитячому віці (вакцина АКДП в 2,4,6,18 місяців) та від правцю і дифтерії (АДП-м в 6та16 років і в дорослому віці кожних наступних 10 років). Тобто, для підтримки імунітету проти правця дорослим необхідно ревакцинуватися раз в 10 років.

В державних медичних установах щеплення від правця та дифтерії є безкоштовним.

Це важливо! Якщо від моменту останньої вакцинації пройшло 10 років і більше, або ж ви взагалі не щеплені, зверніться до свого сімейного лікаря і запишіться на вакцинацію.

Звертаємо увагу, що громадяни зі статусом внутрішньо переміщеної особи, також мають право на проведення їм вакцинації згідно календаря щеплень в найближчій амбулаторії загальної практики сімейної медицини, якщо вони не отримали їх за місцем постійного проживання.

Бережіть себе, та здоров’я своїх близьких.

Добропільська філія ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»

 

print