[bvi]
  • Українська
  • English

СЕЗОН ПОЛУНИЦІ. ЧИМ НЕБЕЗПЕЧНІ ЯГОДИ ТА ЯК ВБЕРЕГТИСЯ?

17.05.2024 в 12:11

Уже розпочався сезон полуниці, але ця рання ягода не завжди безпечна. Тому, щоб не отруїтися, треба обирати полуницю яскравого кольору й без ознак гниття. Якщо вона свіжа – у неї буде зелена плодоніжка, а аромат відчуватиметься на відстані. Проте ця ягода може нести загрозу зараження гельмінтами.

Найбільшу небезпеку для людини становлять яйця гельмінтів, що можуть потрапити до організму разом з погано вимитою полуничкою.

Існують гельмінти, які можуть жити в організмі виключно людей, а є такі, які можуть жити і в організмі людей, і в організмі свиней. До таких належать аскариди.

Річ у тім, що часто використовують як добриво саме фекалії свиней, а оскільки полуниця росте близько до ґрунту, яйця паразита можуть легко потрапити на ягоди під час дощу або поливу.

При цьому полуниця має пористу шкірку і її доволі складно відмити, тож робити це треба ретельно. Загалом це стосується всіх фруктів та ягід, але найбільш небезпечними є саме ті, які ростуть близько до ґрунту. Також це стосується і свіжих овочів та зелені.

Аскариди дуже небезпечні й дуже добре пристосовуються в людському організмі та навіть можуть мігрувати з кишківника в інші органи людини з кровотоком. Таке зараження може спричиняти хвороби, походження яких лікарям буде важко визначити. Наприклад, паразит може потрапити в легені, викликавши кашель з мокротинням або алергічні реакції.

Тому не варто пробувати полуницю на базарі, а тим паче давати дітям, навіть промиті тут же на місці, наприклад, водою з пляшки ягоди. Бо навіть однієї ягоди може бути достатньо, аби заразитися аскаридозом.

Як же мити полуницю?

Найкраще – помити ягоди проточною водою, потім залишити на пів години в розчині соди. Для приготування такого розчину достатньо буде 2 чайних ложок соди на 1 літр води. Це поліпшить механічне очищення полуниці та зламає плани гельмінтів на розмноження у вашому організмі.

Якщо ж уникнути зараження не вдалося, не займайтеся самолікуванням «народними засобами» та не слухайте поради некомпетентних блогерів-паразитологів. Для цього існують препарати, які має призначити лікар, бо вони можуть мати побічні ефекти.

Дбайте про себе та будьте здорові!

Добропільська філія ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»

 

 

print