СЕЗОН КАВУНІВ У РОЗПАЛІ: ЯК ЗАПОБІГТИ ОТРУЄННЮ
Серпень в Україні – традиційно сезон кавунів. Ця соковита червона ягода має безліч корисних властивостей. Вона приблизно на 90% складається з води, тому вважається продуктом, який запобігає зневодненню організму. Крім того, кавун містить антиоксиданти , які зміцнюють здоров’я серця, зменшують ризик захворювання на рак та знижують рівень “поганого” холестерину, допомагають контролювати артеріальний тиск та діабет, покращують статеву функцію. Кавун – потужне джерело вітамінів А, C, К та важливих мінеральних елементів – міді, калію та магнію. Також у них є речовини, що відповідають за гострий зір.
Обирати смачну ягоду потрібно обережно, щоб не отруїтися.
Слово «нітрати» у нас здебільшого асоціюється саме з кавунами. Чи справді варто їсти менше цих ягід, побоюючись отруєння? Нітрати – це солі азотної кислоти, які природньо містяться в рослинах,потрапляючи в них з грунту. Згідно з рекомендаціями ВООЗ, допустима добова норма нітратів для дорослої людини — 5 мг на 1 кг ваги. Добрива,які містять нітрати додаються в грунт під час визрівання кавунів, й за дотримання агротехнології баштанні візьмуть рівно стільки, скільки їм потрібно для зростання. Але деякі несумлінні фермери додають неконтрольовану кількість добрив у грунт, що призводить до накопичення нітратів в ягоді. Підвищений рівень нітратів може міститись і в недозрілих кавунах. Ягоди можуть накопичувати найбільше нітратів у незабарвленій частині м’якоті, яка прилягає до шкірки, в самій шкірці та біля хвостика.
Високі дози нітратів можуть впливати на організм людини: спричиняють подразнення слизової оболонки травного тракту, викликаючи нудоту, блювання, біль у шлунку знижує здатність гемоглобіну переносити кисень, призводячи до кисневої недостатності органів.
Найбільш чутливі до дії нітратів – діти до 6 місяців. Це зумовлено недосконалістю ферментних систем організму та біохімічних процесів. До зони ризику також потрапляють діти до 3-6 років та вагітні жінки. Чутливі до нітратів й особи старшого віку, люди, які хворіють на анемію, люди із захворюваннями дихальної та серцево-судинної систем, а також люди, які мають ослаблення організму, порушення обміну речовин та гормональних процесів.
. Щоб не потрапити з отруєнням до лікарні, не підірвати собі і своїй дитині здоров’я, Ви повинні знати, де ні за яких обставин не можна купувати баштанні культури:
- Ніколи не беріть баштанні у тих наметах, які розташовуються уздовж автотрас, у бензоколонок, на стихійних ринках. Кавун має властивість швидко вбирати в себе свинець, який міститься у вихлопних газах. Запам’ятайте: від траси до намету з кавунами повинно бути не менше 10-20 метрів.
- Не купуйте у продавців, у котрих ягоди складені купами просто на землі. По-перше, це елементарне не дотримання санітарно-епідеміологічних норм, по-друге, знову ж таки, невідомо що до цього лежало або стояло на тій ділянці землі, де зараз навалено кавуни.
- В жодному разі не купуйте вже нарізані кавуни та дині, адже патогенні мікроорганізми забруднюють розрізаний продукт зсередини, розвиваються там і сприяють виникненню харчових отруєнь та гострих кишкових захворювань.
- Купуйте баштанні тільки на об’єктах організованої торгівлі, при наявності документів, які засвідчують якість та безпеку продукції.
- Перш ніж подати кавун на стіл, його слід ретельно вимити.
- Відмовтеся від вживання кавунів та динь при діареї .
- З великою обережністю слід поставитися до баштанних літнім людям і маленьким дітям до трьох років.
Треба засвоїти ці елементарні правила та слідувати їм, щоб зберегти своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!
Добропільська філія ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»