[bvi]
  • Українська
  • English

СЕЗОН КАВУНІВ У РОЗПАЛІ: ЯК ЗАПОБІГТИ ОТРУЄННЮ

16.08.2023 в 14:39

Серпень в Україні – традиційно сезон кавунів. Ця соковита червона ягода має безліч корисних властивостей. Вона приблизно на 90% складається з води, тому вважається продуктом, який запобігає зневодненню організму. Крім того, кавун містить антиоксиданти , які зміцнюють здоров’я серця, зменшують ризик захворювання на рак та знижують рівень “поганого” холестерину, допомагають контролювати артеріальний тиск та діабет, покращують статеву функцію. Кавун – потужне джерело вітамінів А, C, К та важливих мінеральних елементів – міді, калію та магнію. Також у них є речовини, що відповідають за гострий зір.

Обирати  смачну  ягоду  потрібно  обережно, щоб не отруїтися.

Слово «нітрати» у нас здебільшого асоціюється саме з кавунами. Чи справді варто їсти менше цих ягід, побоюючись отруєння? Нітрати –  це солі азотної кислоти, які природньо містяться в рослинах,потрапляючи в них з грунту. Згідно з рекомендаціями ВООЗ, допустима добова норма нітратів для дорослої людини — 5 мг на 1 кг ваги. Добрива,які містять нітрати додаються в грунт під час визрівання кавунів, й за дотримання агротехнології баштанні візьмуть рівно стільки, скільки  їм  потрібно для зростання. Але деякі несумлінні фермери додають неконтрольовану кількість добрив у грунт, що призводить до накопичення нітратів в ягоді.  Підвищений рівень нітратів може міститись  і в недозрілих кавунах. Ягоди можуть накопичувати найбільше нітратів у незабарвленій частині м’якоті, яка прилягає до шкірки, в самій шкірці та біля хвостика.

Високі дози нітратів можуть  впливати  на організм людини: спричиняють подразнення слизової оболонки травного тракту, викликаючи нудоту, блювання, біль у шлунку знижує здатність гемоглобіну переносити кисень, призводячи до кисневої недостатності органів.

Найбільш чутливі до дії нітратів  – діти до 6 місяців. Це зумовлено недосконалістю ферментних систем організму та біохімічних процесів. До зони ризику також потрапляють діти до 3-6 років та вагітні жінки.  Чутливі до нітратів й особи старшого віку, люди, які хворіють на анемію, люди із захворюваннями дихальної та серцево-судинної систем, а також люди, які мають ослаблення організму, порушення обміну речовин та гормональних процесів.

. Щоб не потрапити з отруєнням до лікарні, не підірвати собі і своїй дитині здоров’я, Ви повинні знати, де ні за яких обставин не можна купувати баштанні культури:

  • Ніколи не беріть баштанні у тих наметах, які розташовуються уздовж автотрас, у бензоколонок, на стихійних ринках. Кавун має властивість швидко вбирати в себе свинець, який міститься у вихлопних газах. Запам’ятайте: від траси до намету з кавунами повинно бути не менше 10-20 метрів.
  • Не купуйте у продавців, у котрих ягоди складені купами просто на землі. По-перше, це елементарне не дотримання санітарно-епідеміологічних норм, по-друге, знову ж таки, невідомо що до цього лежало або стояло на тій ділянці землі, де зараз навалено кавуни.
  • В жодному разі не купуйте вже нарізані кавуни та дині, адже патогенні мікроорганізми забруднюють розрізаний продукт зсередини, розвиваються там і сприяють виникненню харчових отруєнь та гострих кишкових захворювань.
  • Купуйте баштанні тільки на об’єктах організованої торгівлі, при наявності документів, які засвідчують якість та безпеку продукції.
  • Перш ніж подати кавун на стіл, його слід ретельно вимити.
  • Відмовтеся від вживання кавунів та динь при діареї .
  • З великою обережністю слід поставитися до баштанних літнім людям і маленьким дітям до трьох років.

Треба засвоїти ці елементарні правила  та слідувати їм, щоб зберегти     своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!

Добропільська філія ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»

 

     

print