[bvi]
  • Українська
  • English

Ротавірусна інфекція та її профілактика

08.09.2022 в 15:13

Ротавірусна інфекція – «кишкова» інфекція, якій можна запобігти. Це хвороба, яка
виникає при попаданні в організм вірусу ротавірус і характеризується важкою діареєю.
Як передається ротавірус
Перебування у місцях скупчення людей і обмежений доступ до чистої води є причинами
появи «кишкових» захворювань. Майже всі вони легко передаються від людини до
людини, а отже, є особливо небезпечними під час війни.
Кишкова інфекція дуже заразна, особливу загрозу вона становить для дітей від 6 місяців
до 4-5 років. Дорослі також можуть хворіти ротавірусом, але в легкій формі.
Ротавірус передається фекально-оральним шляхом, при контакті з предметами, на
поверхні яких знаходиться збудник, а також через заражені продукти харчування.
Переносником вірусу може бути інфікований дорослий без клінічних проявів.
Перші симптоми хвороби найчастіше з'являються через 2-3 доби після зараження, але
інкубаційний період може тривати до 5 діб.
Ротавірусна інфекція активна протягом усього року, її часто називають кишковим грипом,
хоча це абсолютно різні віруси.
Симптоми та діагностика ротавірусної інфекції
 підвищення температури;
 нудота і блювота;
 діарея водянистими випорожненнями;
 біль в животі та в горлі при ковтанні;
 нежить.
Схожість деяких симптомів з ГРВІ вимагає додаткової діагностики.

Збудники ГРВІ та ротавіруси відрізняються за місцем локації: перші розмножуються
тільки на слизовій носоглотки, а другі – шлунка і кишківника. Діагноз підтверджується за
результатами лабораторних аналізів і шляхом виявлення антигену ротавірусу в калі
імуноферментним дослідженням.
Також виключають збудників холери та сальмонелезу.
Як захистити дитину від ротавірусної інфекції
Профілактика ротавірусної інфекції полягає в дотриманні правил гігієни, оскільки
ротавірус це «хвороба брудних рук»:
– обов’язково мити руки перед їжею;
– якщо немає можливості вимити руки, використовуйте рідкий антисептик для рук
(в тому числі, і для дітей). Вологі серветки роблять руки злегка чистішими, але
цього точно недостатньо, і миття під проточною водою не замінює. Вже краще
антисептик.
– овочі та фрукти необхідно ретельно мити, а під час епідемічного періоду
рекомендується обдавати їх окропом;
– для пиття та приготування їжі варто використовувати тільки кип’ячену воду;
– не можна вживати продукти сумнівного походження і з вичерпаним терміном
придатності.
Будьте пильними, бережіть своє здоров’я та здоров’я ваших дітей!

Добропільська філія ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»

print