[bvi]
  • Українська
  • English

Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь

22.05.2024 в 19:19

 

 

Алгоритм дій при проведенні дезінфекції колодязя і води в колодязі, яка використовується для пиття та інших побутових потреб.

Вода в колодязях, що використовується для господарсько-питних потреб, повинна відповідати вимогам санітарно-гігієнічних стандартів, затверджених МОЗ України, бути епідемічно безпечною, нешкідливою за хімічним складом та приємною за органолептичними властивостями.
Дезінфекцію колодязів здійснюють за епідеміологічними показаннями:
– при інфікуванні води патогенними та умовно-патогенними збудниками;
– при попаданні у воду колодязів стічних вод, фекалій, трупів тварин тощо.
з профілактичною метою:
– після проведення ремонту, очищення колодязя;
– по закінченні будівництва нової криниці.
При дезінфекції колодязів проводять:
• попередню дезінфекцію колодязя;
• очищення колодязя;
• повторну дезінфекцію колодязя.

Перед проведенням дезінфекції колодязя обов’язково визначають обсяг води (м3) шляхом множення площі перерізу колодязя (м2) на глибину водяного стовпа (м).
Площу перетину колодязя квадратної або прямокутної форми зрубу визначають шляхом добутку ширини на довжину перетину колодязя.
Площу перетину колодязя циліндричної форми зрубу визначають за формулою:
де: S – площа перетину колодязя (м2);
R – радіус перетину колодязя (м);
3, 14 – постійний числовий коефіцієнт.
Глибину водяного стовпа вимірюють за допомогою мотузки з вантажем або чистої рейки, які опускають у воду та за допомогою метра або вимірювальної рулетки. Встановлюють довжину водяного стовпа.
Наприклад, коли глибина водяного стовпа в колодязі дорівнює 3 м, радіус перерізу 0,5 м, то об’єм води в колодязі буде:
3 x 0,52 x 3,14 = 3 x 0,25 x 3,14 = 2,35 м3
Можна також орієнтуватись на кількість стандартних бетонних кілець у колодязі, де одне кільце заповнене водою, в середньому відповідає 1 м3 (1000 літрів).
Дезінфекцію колодязів та води проводять дезінфекційними засобами, зареєстрованими в установленому порядку та дозволеними до використання Міністерством охорони здоров’я України.

При дезінфекції колодязя за епідеміологічними показаннями проводиться:
1. Попередня дезінфекція колодязя;
• Зовнішню та внутрішню частини зрубу колодязя зрошують з гідропульта, розпилювача, 0,3% розчином дезінфекційного хлорвмісного засобу, з розрахунку 100 мл розчину на 1 м2 поверхні зрубу.
• Дезінфекцію підводної частини колодязя здійснюють об’ємним методом, який використовується і для експрес дезінфекції води у колодязі.
• Для цього визначають об’єм води в колодязі, як було зазначено вище і розраховують необхідну кількість дезінфікуючого засобу з розрахунку 1 таблетка на 0,2 м3 (200 л) води. Примітка: при експрес дезінфекції не забрудненої води можна використовувати 1 таблетку на 0,5 м3 (500 літрів).
• Певну необхідну кількість дезінфектанту розчиняють у невеликому обсязі води у відрі до отримання однорідної суміші, поступово додаючи воду та добре перемішуючи суміш. Після цього відро з отриманим розчином, прив’язаним мотузкою, занурюють кілька разів у колодязь, поступово виливаючи дезінфекційний порціями розчин для кращого його змішування з водою в колодязі і перемішують протягом 15-20 хвилин чистою рейкою, або опускаючи і піднімаючи відро.
• Після цього криницю повністю закривають кришкою на 30-60 хвилин, не дозволяючи забору води з нього.
2. Очищення колодязя;
• Після попередньої дезінфекції колодязь повністю звільняють від води, очищають від сторонніх предметів, що потрапили в нього, і накопиченого мулу. Стінки очищають механічним шляхом від забруднень та обростання.
• Вибраний з колодязя бруд та мул завантажують у яму на відстані не менше 20 м від колодязя та на глибину 0,5 м.
• Вміст ями заливають розчином дезінфекційного засобу в кількості вдвічі більше, ніж об’єм бруду та мулу, з розрахунку від 15 до 20 таблеток на 10 л води (концентрація розчину 0,3% активного хлору), яму закопують.
• Зруб очищеного колодязя при необхідності ремонтують, після чого зовнішню та внутрішню поверхні корпусу зрубу знезаражують методом, описаним вище.
3. Повторна дезінфекція колодязя;
• Після попередньої дезінфекції, очищення колодязя та дезінфекції поверхонь корпусу зрубу та подальшого заповнення колодязя водою до звичайного рівня здійснюють повторну дезінфекцію підводної частини колодязя та води в ньому об’ємним методом.
• Повторно визначають об’єм води у колодязі та розраховують необхідну кількість дезінфікуючого засобу з розрахунку 1 таблетка на 0,500 м3 (500 літрів) води.
• Необхідну кількість таблеток дезінфікуючого засобу попередньо розчиняють у відрі з водою, вносять дезінфікуючий розчин у колодязь описаним вище способом, ретельно перемішують воду, криницю закривають кришкою і залишають на 30-60 хвилин. Забір води протягом цього часу не проводиться.
• Після закінчення терміну дезінфекції визначають наявність залишкового хлору у воді.
• Відбирають пробу води та направляють її в лабораторію для санітарно-мікробіологічного та фізико-хімічного контролю. За відсутності або заниженого вмісту хлору, в колодязь додають 1/4 або 1/3 початкової кількості засобу і чекають ще 30 хвилин.
• У разі виявлення великої кількості залишкового хлору або для прискорення зникнення різкого запаху хлору у воді, відкачують воду будь-яким механічним способом або вносять гіпосульфіт натрію. Необхідну кількість гіпосульфіту натрію визначають дослідним шляхом з проби, відібраної з колодязя.

При дезінфекції колодязя у профілактичних цілях проводять тільки :
• очищення колодязя;
• дезінфекцію колодязя.

Попередження. Дезінфекційни препарати токсичні та при приготуванні можуть виділяти небезпечний газ, викликати подразнення очей, верхніх дихальних шляхів. Перед використанням уважно прочитайте інструкцію до препарату.
Особи, які проводять знезараження, обов’язково повинні використовувати спеціальні засоби індивідуального захисту (окуляри, захисну маску-респіратор, гумові рукавички, а при необхідності і водонепроникний комбінезон, гумові чоботи). Під час проведення дезробіт бути дуже обережними, не палити, не вживати їжу.
Препарат розводити тільки в приміщенні, що добре провітрюється або на відкритому повітрі у відкритій ємності, на відстані витягнутої руки від неї. Для приготування робочого розчину використати прозору відстояну воду.
Особам з індивідуальною непереносимістю малих концентрацій препаратів, що містять хлор, вагітним жінкам, дітям брати участь у приготуванні дезінфекційних розчинів і знезараження води, категорично заборонено. Вживати знезаражену воду даним особам дозволяється лише за крайньої потреби та з особливою обережністю.
Зберігати знезаражену воду можна протягом 2х тижнів. Не допускати контакту препарату та знезараженої води з кислотами.
При виникненні вищевказаних медичних показань надати першу допомогу шляхом рясного промивання очей (при використанні контактних лінз обов’язково зняти їх), полоскання носоглотки. При випадковому ковтанні даної таблетки негайно прийняти 15-20 таблеток активованого вугілля, запиваючи водою. Блювоту викликати не можна. За потреби звернеться за кваліфікованою медичною допомогою.
Зберігати деззасоби в оригінальній упаковці окремо, у темному та сухому приміщенні, з можливістю провітрювання, недоступному для дітей, згідно з терміном придатності.

ДУ «ДОНЕЦЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ»

print