[bvi]
  • Українська
  • English

Повідомлення щодо заборони спалювання стерні та сухої рослинності, а також про посилення адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення вимог законодавства в сфері пожежної безпеки

10.07.2024 в 14:34

За самовільне спалювання cyxoï рослинності або ïï залишків передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність, а саме:

згідно зі статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення за випалювання стерні, луків, пасовищ встановлено штраф для громадян в розмірі до 6 тис. 120 грн, а для посадових осіб в розмірі до 21 тис. 420 грн;

статтею 245 Кримінального кодексу України передбачено, що знищення або пошкодження стерні, рослинності або ïï залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом караються: штрафом до 153 тис. грн, або обмеженням волі на строк до 5 років, або позбавленням волі на той самий строк.

Крім того, з початком военного стану відбулися зміни до Кримінального кодексу України, якими передбачено посилення відповідальності за злочини проти основ національної безпеки в умовах военного стану.

У статті 113 «Диверсія» до переліку злочинів додано також навмисні підпали, зокрема й cyxoï рослинності. Для порушників передбачено покарання у вигляді ув’язнення строком 15 років з конфіскаціею майна або довічного ув’язнення.

Вважаемо, що особливу увагу слід звернути на дотримання Правил пожежної безпеки в агропромисловому комплексі України, затверджених спільним наказом Міністерства аграрної політики України та Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населения від наслідків Чорнобильської катастрофи від 04 грудня 2006 року № 730/770, зареестрованих  в  Міністерстві  юстиціі  України  05  квітня  2007  року за № 313/13580.

Слід пам’ятати, що забезпечення пожежної безпеки суб’екта господарювання пкладається на власників та керівників таких суб’єктів господарювання (стаття 55 Кодексу цивільного захисту України).

print