[bvi]
  • Українська
  • English

Поради з профілактики сколіозу у дітей

25.06.2024 в 12:13

90% дорослих хворих на остеохондроз та радикуліт – це люди, які перенесли в дитинстві сколіоз, який ще називають«шкільна хвороба». За даними Центру громадського здоров’я(ЦГЗ)кожна четверта дитина в Україні має порушення постави.

Сколіоз – це захворювання опорно-рухового апарату, що характеризуєтьсяS або С подібним викривленням хребта у боковій площині. Він уражає як грудний так і поперековий відділи хребта. Людина може виглядати так, ніби вона схиляється в один бік.

Розвиток сколіозу зазвичай проявляється поступово і майже завжди безболісний.

На початковій стадії він непомітний і розвивається частіше у дітей від 10 до 15 років.Сколіознегативно впливає на функціонування серцево-судинної, дихальної і травної систем організму людини.

Основною причиною сколіозу є невідповідність розвитку м’язових та кісткових тканин у дитячому віці, коли кістковий скелет швидко витягується, а м’язові тканини не встигають створити підтримуючий корсет. До моменту завершення росту дитини сколіоз вже повністю сформований.

Ознаками хвороби є:

• розташування правого та лівого плеча на різних рівнях;

• різна відстань між ліктями дитини і тулубом праворуч і ліворуч;

• більший виступ лопатки з одного боку в порівнянні з іншим.

Якщо Ви помітили у своєї дитини хоча б одну з цих ознак, то, швидше за все, має місце початкова ступінь сколіозу, і це вже повинно бути підставою для звернення до лікаря, оскільки в іншому випадку без належного лікування хвороба буде тільки прогресувати.

Профілактика розвитку сколіозу у дитини повинна бути комплексною і включати в себе:

• забезпечення достатньої тривалості сну дітей. Спати краще на напівжорсткій

опорі, на ортопедичному матраці. Дуже важливо спати на спині.

• організація і дотримання правильного режиму дня;

• створення навколо хребта природного корсету з м’язів. Для цього необхідні регулярні фізичні навантаження,контроль за правильним, рівномірним навантаженням на хребет;

• постійна рухова активність (регулярне перебування на свіжому повітрі, рухливі

ігри;

• правильна і точна корекція взуття;

• організація повноцінного харчування. Харчування дитини має бути збалансованим і повноцінним. Додавайте в раціон продукти з кальцієм, який сприяє зміцненню опорно-рухового апарату: вівсянка, соя, мигдаль, сардини, сир, риба, зелень.

• розміри меблів мають відповідати зросту дітей. Підбирати дитячі меблі слід з

урахуванням фізіологічних особливостей і зростання дитини.

• місце, де школярі виконують домашні завдання, має бути обладнане ергономічними меблями зі спеціальним кріслом, яке має систему підтримки усіх відділів хребта.

Щоб зменшити ризики розвитку сколіозу важливо, щоб дитина сиділа прямо, не

згинаючи тулуба, голова злегка нахилена вперед, ноги впираються в підлогу всією ступнею і зігнуті в кульшових, колінних і гомілковостопних суглобах під прямим кутом, спина повинна спиратися на спинку стільця або крісла, а стегна лежати на двох третинах сидіння. Не можна щоб дитина сиділа, поклавши одну ногу на другу або прибравши ноги під сидіння, адже це призводить до порушення постави.

Особливо потрібно стежити за плечима – вони повинні бути на одному рівні, не можна спиратися на одну руку, лікті повинні лежати на столі.

Профілактика сколіозу у дітей включає комплекс заходів, спрямованих на підтримання правильної постави, зміцнення м’язів спини, забезпечення здорового способу життя та своєчасні медичні огляди. Дотримуючись цих рекомендацій, ви зможете зменшити ризик розвитку сколіозу та забезпечити здоров’я хребта вашої дитини.

Добропільська філія ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»

 

 

 

 

print