[bvi]
  • Українська
  • English

Пам’ятка щодо профілактики холери

06.07.2023 в 12:49

Холера є діарейним захворюванням, що розвивається в результаті інфікування збудником Vibrio cholerae. На холеру можуть хворіти дорослі і діти.
У більшості випадків інфекція або тільки викликає легку діарею, або взагалі не має будь-яких симптомів прояву. Однак, у 5-10% випадків через 6 годин – 5 днів після потрапляння в організм збудника у пацієнтів розвивається важка водяниста діарея і блювота. У цих випадках втрата великої кількості рідини може швидко привести до важкого обезводнення організму. При відсутності належного лікування через кілька годин може настати смерть.
Відрізнити холеру від інших типів шлунково-кишкових захворювань за симптомами часто не представляється можливим без проведення бактеріологічних досліджень (виділення холерного вібріона). При появі симптомів, які можуть свідчити про захворювання холерою (нудота, блювота, рідкі випорожнення, головний біль, запаморочення), необхідно негайно звернутися за допомогою до лікаря.
Людина може заразитися холерою під час пиття води або вживання в їжу продуктів, заражених збудником. Найчастіше джерелами інфекцій харчового походження є сирі продукти або ті, що не пройшли достатню теплову обробку: морепродукти, свіжі фрукти і овочі, а також інші продукти, заражені під час їх приготування або зберігання. Основним джерелом зараження є вібріони, присутні в фекаліях інфікованої людини.
Збудник може також жити в навколишньому середовищі, а саме в річках з солонуватою водою і прибережних водах. Тому, в районах, де не проводиться належна обробка стічних вод і запасів питної води, хвороба може швидко поширюватися.
Люди, що живуть в районах з високим ризиком захворювання, можуть захистити себе від холери, дотримуючись кількох простих правил належної гігієни та безпечного приготування їжі.
Ці правила включають ретельне миття рук, особливо перед приготуванням їжі та безпосередньо перед їжею, належну теплову обробку продуктів і їх вживання в їжу в гарячому вигляді, кип’ятіння або спеціальну обробку питної води, а також використання засобів гігієни.
Необхідно дотримуватись простих правил: якщо продукт не можна закип’ятити, зварити/посмажити і очистити (від шкірки, корки тощо), то його не можна вживати в їжу. Пийте тільки кип’ячену або бутильовану питну воду.
Такі напої, як гарячий чай або кава, газована вода або безалкогольні напої, а також фруктові соки в пляшках або пакетах, зазвичай безпечні для пиття. Не вживайте лід, якщо не впевнені, що він зроблений з безпечної води.
Вживайте в їжу гарячі продукти, які пройшли ретельну теплову обробку. Готові харчові продукти, залишені протягом декількох годин при кімнатній температурі, без додаткового розігрівання можуть стати джерелом інфекції.
Не вживайте в їжу сирі морепродукти та інші продукти в сирому вигляді. Виняток становлять фрукти і овочі, які ви повинні власноруч очистити (від шкірки, корки тощо). Перш ніж пити непастеризоване молоко, прокип’ятіть його. Морозиво з неперевірених джерел часто буває зараженим і може привести до захворювання. У разі сумнівів, не їжте його.
Уникайте харчування з лотків та не купуйте продукти в місцях стихійної торгівлі.
При купанні у водоймах і басейнах не допускайте потрапляння води до роту. Дотримуйтесь елементарних правил особистої гігієни (ретельно мийте руки перед їжею і приготуванням їжі, після відвідування туалету).
Здійснюйте заходи по боротьбі з мухами.
Бережіть себе!
Добропільська філія ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»

print