[bvi]
  • Українська
  • English

Легіонельоз: світом шириться «хвороба цивілізації»

13.09.2023 в 11:22

Легіонельоз – це гостре інфекційне захворювання, що характеризується ураженням дихальної системи. Вперше недугу було зареєстровано у США 1976 року у вигляді спалаху на конгресі колишніх військовослужбовців Американського легіону (звідси і назва – легіонельоз). Невідома хвороба, що викликала важку пневмонію, вразила 220 учасників з майже 4,5 тисячі осіб, 34 хворих померли.

Легіонельоз – це важка форма пневмонії, викликана впливом бактерій легіонела. Захворювання є дуже серйозним, близько 10% випадків хвороби можуть бути смертельними для пацієнтів.

 У медицині не зареєстровані випадки передачі легіонельозу від людини до людини.

Як поширюється хвороба? Легіонели перебувають у воді та ґрунті, проте нерідкісні випадки життєдіяльності таких бактерій у домашніх умовах. Наприклад, легіонела міститься в системах водопостачання: обприскувачах, джакузі, питних фонтанах і зволожувачах повітря, кондиціонерах. Звідси і пішло, що легіонельоз – хвороба «цивілізації» і в зоні ризику насамперед розвинені країни. Значна кількість спалахів легіонельозу відбувається у великих будинках, оскільки складні системи водовідведення, кондиціонування і зволоження повітря дуже цьому сприяють.

Саме з активним використанням кондиціонування в останні роки різко зросла кількість спалахів легіонельозу. В системі охолодження кондиціонера накопичується конденсат, який під сонячними променями нагрівається до високої температури, створюючи сприятливі умови для життєдіяльності збудника цього захворювання – бактерії Legionella pneumophillia. Інфікування відбувається, якщо вдихнути воду у вигляді дрібнодисперсного аерозолю, що містить цю патогенну бактерію. У медицині не зареєстровані випадки передачі легіонельозу від людини до людини, зараження можливе лише при контакті з водою, що містить Legionella pneumophillia.

Слід зазнчити, що не всі особи, які зазнали впливу бактерії, хворіють. Існують окремі категорії людей, ризик хвороби у яких набагато вищий. До них належать:

  • курці, адже вони загалом більш схильні до всіх видів легеневих інфекцій;
  • люди з ослабленою імунною системою в результаті ВІЛ / СНІДу або прийому кортикостероїдів і препаратів, що вживаються для запобігання відторгнення органів після трансплантації;
  • особи з хронічними захворюваннями, наприклад емфіземою, цукровим діабетом, хворобами нирок і раком;
  • люди, старші 65 років. Хвороба легіонерів є проблемою лікарень і будинків престарілих, оскільки люди, які там перебувають, легко вразливі.

Симптоми легіонельозу. Хвороба зазвичай розвивається протягом 2–10 днів після потрапляння легіонели в легені людини. Найчастіше з’являються головний і м’язовий біль, лихоманка, температура вище 38 градусів. На другий-третій день розвиваються задуха, біль у грудях, кашель із кров’ю і слизом, нудота, блювота і діарея; зміна стану психіки. При легкій формі хвороби, понтіакській лихоманці, легені людини не страждають, а сама хвороба проявляється лише головним і м’язовим болем, лихоманкою і підвищеною температурою.

При появі підозрілих симптомів необхідно звертатися по медичну допомогу. Що раніше почнеться терапія, то менша ймовірність серйозних ускладнень або летального результату.

В Україні станом на 31 серпня жодного випадку захворювання не виявлено.

Добропільська філія ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»

 

print