[bvi]
  • Українська
  • English

Інформація з питань пенсійного забезпечення громадян та діяльності Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області

12.06.2023 в 8:50
Після набуття пенсіонером права на пенсію Пенсійний фонд України щомісячно виплачує належні йому виплати в повному обсязі. Однак трапляються ситуації, які можуть призвести до виникнення переплат пенсійних виплат.
Однією з причин переплат пенсій є несвоєчасне повідомлення пенсіонером органів Пенсійного фонду про факт працевлаштування або зайняття підприємницькою діяльністю.
Абзацем 2 пункту 2.21 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 № 22-1, передбачено, що у разі працевлаштування (реєстрації підприємницької діяльності) пенсіонер зобов’язаний повідомити про це орган Пенсійного фонду України упродовж 10 днів після працевлаштування.
З цими вимогами чинного законодавства кожен пенсіонер ознайомлюється при зверненні за призначенням пенсії, особисто поставивши свій підпис у заяві відповідного змісту та отримавши «Пам’ятку пенсіонера».
При цьому, у випадку відсутності в Реєстрі застрахованих осіб даних про факт працевлаштування, особа має надати до Пенсійного фонду документи, що засвідчують відповідні відомості (копію наказу (розпорядження) про прийняття на роботу або копію трудової книжки із записом про працевлаштування та/або копію цивільно-правового договору).
Звертаємо увагу: у разі неповідомлення пенсіонером про працевлаштування ця обставина буде виявлена фахівцями пенсійної служби під час звіряння даних з державними реєстрами загальнообов’язкового державного соціального страхування, юридичних і фізичних осіб-підприємців. Однак на дату такої звірки сума надміру виплачених пенсійних коштів вже буде зафіксована.
У разі відмови пенсіонера добровільно повернути зайво отримані кошти, Пенсійним фондом приймається рішення про утримання з пенсії сум переплати в межах 20 відсотків пенсії (стаття 50 Закону України 1058).
Про факт працевлаштування, а також про звільнення, припинення реєстрації підприємницької діяльності пенсіонер повідомляє орган Пенсійного фонду шляхом подання відповідної заяви. Це можна зробити в дистанційному режимі через особистий кабінет вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України (http://portal.pfu.gov.ua) з використанням кваліфікованого електронного підпису (КЕП).
Отже, для забезпечення виплати пенсій у належних розмірах, передбачених законодавством, та з метою попередження переплат пенсійних виплат одержувачам пенсій необхідно своєчасно повідомляти органи Пенсійного фонду про факт працевлаштування чи звільнення з роботи.
Як внести зміни до пенсійної справи дізнавайтеся за посиланням https://tinyurl.com/bvhhwawz/
Возможно, это изображение текст
ОПЛАТА ЗА ЛІКАРНЯНИМИ: ЧИ ВПЛИВАЄ СТРАХОВИЙ СТАЖ НА РОЗМІР ВИПЛАТИ ДОПОМОГИ ПО ТИМЧАСОВІЙ НЕПРАЦЕЗДАТНОСТІ?
 З 1 січня 2023 року набула чинності оновлена редакція Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», відповідно до якої уповноваженим органом управління в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку на виробництві визначено Пенсійний фонд України.
Допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується застрахованим особам залежно від страхового стажу у розмірі:
*50% середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам зі стажем до 3 років, а також працівникам, які перебували на самоізоляції через Covid-19 незалежно від стажу.
*60% середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам зі стажем від 3 до 5 років;
*70% середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам зі стажем від 5 до 8 років;
* 100% середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам зі стажем понад вісім років, а також :
-Постраждалому наслідок Чорнобильської катастрофи категорій 1-3;
одному з батьків або особі, що їх замінює і доглядає хвору дитину віком до 14 років, яка постраждала від Чорнобильської катастрофи;
ветеранам війни, постраждалим учасникам Революції Гідності та членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України;
жертвам нацистських переслідувань (Закон України «Про жертви нацистських переслідувань» від 23.03.2000 р. № 1584);
донорам, які мають право на пільгу, передбачену ст. 20 Закону України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» від 30.09.2020 р. № 931.
Медичним працівникам, які перебували на самоізоляції через Сovid-19.
Сума допомоги з тимчасової непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною або хворим членом сім’ї), а також допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами з розрахунку на місяць не має перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ (ч. 3 ст. 24, ч. 2 ст. 26 Закону №1105), яка залежить від розміру мінімальної зарплати.
 З 1 жовтня і до кінця 2023 року ця база становить: 6700 х 15 = 100500 грн.
Отже, максимальний розмір лікарняних і декретних для працівника (за всіма місцями роботи сукупно) становитиме 100500 грн.
Згідно з ч. 2 ст. 26 Закону №1105 сума допомоги по вагітності та пологах з розрахунку на місяць не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.
Якщо страхового стажу за останній рік замало, лікарняні та декретні нараховуються із прив’язкою до мінімальної зарплати.
Отримуйте інформацію про е-лікарняний – реєструйтесь на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України  https://portal.pfu.gov.ua та авторизуйтесь в зручний для себе спосіб  https://cutt.ly/V2x0iEX
Стежте за актуальною інформацією з питань державного соціального страхування на Фейсбук-сторінці  https://www.facebook.com/dn.pfy, Телеграм-каналі  https://t.me/PensFond_dn та ютуб-каналі https://www.youtube.com/@gu_pfu_dn Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області
Портал електронних послуг Пенсійного Фонду України  portal.pfu.gov.ua
Бережіть себе та своїх близьких. Заощаджуйте свій час та користуйтеся онлайн-сервісами вебпорталу не виходячи з дому
Возможно, это изображение 1 человек и текст «оплата чи впливае страховий стаж HA P0зMIP виплати за лкарняними: допомоги по тимчасовий непрацездатност? допомога по тимчасовй непрацездатност виплачуеться застрахованим особам залежно ÐÐд страхового стажу в PO3MIPI: 50% середньой заробтно! плати (доходу) застрахованим особам 31 стажем до 3POKIB. 60% середньой заробтной плати (доходу) застрахованим особам 31 стажем вðд до 5 POKIB. 70% середньо заробтной плати (доходу) застрахованим особам 31 стажем ÐỊд до8 POKIB. 100% середньой заробтной плати (доходу) застрахованим особам 31 стажем понад POKIB. ΠΕΡΕΒΙΡΤΕ свый страховий стаж на portal.pfu.gov.ua portal. пфу украни пенсйний головне управлиння пенсйного фонду украϊни в донецький област»
ДО УВАГИ ПЕНСІОНЕРІВ, ОТРИМУВАЧІВ СУБСИДІЙ ТА ПІЛЬГ
12.06.2023 на території Донецької області працюватимуть наступні поштові відділення, де можливо отримати пенсійні виплати, субсидії, пільги та страхові виплати.
Перелік за посиланням  http://surl.li/hxocx
Возможно, это изображение текст
Запитували? Відповідаємо!
Я працюю, маю дитину віком 10 років, яка потребує реабілітаційної допомоги в лікувальному закладі. Чи оплатять мені лікарняний за період проходження реабілітації дитини?
Так, Вам буде оплачено допомогу по тимчасовій непрацездатності як застрахованій особі, яка доглядає за дитиною віком до 14 років, але за умови наявності медичного висновку про необхідність стороннього догляду за дитиною.
Допомога по тимчасовій непрацездатності таким особам надається за весь період надання реабілітаційної допомоги з урахуванням часу на проїзд до реабілітаційного закладу і у зворотному напрямку.
Як перевірити формування е-лікарняного онлайн на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України, – https://is.gd/yt6HTW.
Возможно, это изображение 2 человека и текст
Підписуйтеся на наш телеграм-канал https://t.me/PensFond_dn
Отримуйте сповіщення, дізнавайтеся про все першими. Запрошуйте друзів та близьких!
Зручний формат отримання інформації з пенсійних питань, житлових субсидій і пільг, страхових виплат.
Приєднуйтеся!
Возможно, это изображение телефон и текст
print