[bvi]
  • Українська
  • English

Інформаційна кампанія від системи безоплатної правової допомоги для постраждалих від сексуального насильства під час війни та домашнього насильства.

27.06.2023 в 10:49

Міністерство юстиції України інформує про запуск інформаційної кампанії системи надання безоплатної правової допомоги для постраждалих від сексуального насильства під час війни та домашнього насильства.

Мета кампанії – висвітлити проблему насильства в умовах війни, поінформувати про можливість отримати кваліфіковану правову допомогу від держави, мотивувати постраждалих звертатися по допомогу та діяти, щоб захистити себе. Адже нині більшість подібних злочинів залишаються невідомими, а кривдники — непокараними. Розголос важливий – це спонукає інших звертатися по допомогу.

Система безоплатної правової допомоги – це мережа бюро (офісів) по всій Україні та дистанційні сервіси отримання правових послуг.
У системі БПД працюють досвідчені юристи, які надають консультації, можуть допомогти з підготовкою документів, складанням заяв до правоохоронних органів. За потреби, для представництва інтересів постраждалих у суді можуть залучатися адвокати, ця послуга також буде безоплатною. Партнерські установи системи БПД можуть надати психологічний супровід.

Сексуальне насильство під час війни – це зброя окупантів та воєнний злочин.

За час повномасштабного вторгнення сотні жінок, чоловіків та дітей вже постраждали від насильства, скоєного російськими військовими.

Та жоден з постраждалих не винен у тому, що сталося. Всім їм потрібна допомога та підтримка.

Якщо маєте можливість:

  • розкажіть постраждалим про те, що можна отримати безоплатну медичну, психологічну, соціальну та правову допомогу,
  • підкажіть, куди звернутися по допомогу, та допоможіть зробити перший крок, але на тисніть на людину і не змушуйте її ні до чого,
  • допоможіть звернутися за правовою допомогою.

Система безоплатної правової допомоги надає консультації з правових питань та може призначити адвоката, послуги якого будуть безоплатні.

Звернутися до системи БПД можна безоплатно та конфіденційно:

Сексуальне насильство під час війни – злочин, який не має терміну давності, тому звернутися можна будь-коли. Ми поруч, щоб допомогти.

Домашнє насильство може заподіяти шкоду не лише фізичному здоров’ю та безпеці, а й матеріальній чи моральній сферах життя. Це може включати втрату робочого місця, втрату доходів, медичні витрати, зниження самооцінки та інші наслідки.

Згідно з законодавством, кожна постраждала особа має право на компенсацію за заподіяну шкоду. Для цього необхідно звернутися до суду і подати цивільний позов про відшкодування завданої матеріальної та моральної шкоди.

Суд повинен визнати кривдника винним:

▪ у вчиненні адмінправопорушення, передбаченого статтею 173-2 КУпАП

▪ кримінального правопорушення, передбаченого ст. 126-1 КК України.

Матеріальна компенсація може охоплювати відшкодування втрат доходів, медичних витрат та інших збитків, які постраждала особа зазнала внаслідок домашнього насильства. Моральна компенсація передбачає відшкодування психологічних та емоційних страждань, страждань, пов’язаних зі зниженням самооцінки та іншими наслідками, які вплинули на життя постраждалої особи.

Домашнє насильство може заподіяти шкоду фізичному та психічному здоров’ю. І стати причиною додаткових медичних витрат, втрати роботи, майна тощо. Постраждалі мають право на компенсацію.

Звернутися з позовом про відшкодування завданої матеріальної та моральної шкоди можна, якщо суд визнає кривдника винним у вчиненні:

  • адмінправопорушення, передбаченого статтею 173-2 КУпАП
  • кримінального правопорушення, передбаченого ст. 126-1 КК України.

Детальніше — у картках.

Як звернутися до системи БПД:

print