[bvi]
  • Українська
  • English

Харчування в спеку

21.08.2023 в 15:00

Коли на  вулиці 30 та більше градусів тепла дотримуватися режиму харчування  буває не просто. Замість повноцінного прийому їжі — перекуси ягодами  або фруктами, вживання напоїв  або ж снеків. Також через спеку зміщується графік режиму дня,  зранку та в обід їсти не хочеться, проте вечеря може стати найситнішим прийомом їжі.

1.Як харчуватися, коли на вулиці спекотно? Чи потрібно зменшувати кількість вживаних калорій?

Найважливіше в спеку – це підтримка водного балансу. У раціоні повинні переважати свіжі овочі, зелень, а також фрукти та ягоди. Рекомендується в раціон додати літні супи, крем-супи, які добре перетравлюються 2.Від яких продуктів краще відмовитися в спеку?

Краще відмовитися від жирних продуктів. Вони погано впливають на травлення, можуть викликати важкість в шлунку та сухість шкіри. Наприклад: червоне м’ясо та жирну рибу залишити 1-2 рази на тиждень.

3.Як правильно побудувати свій раціон дня, якщо не хочеться їсти?

Під час спеки ми втрачаємо багато води, а разом з нею необхідні нам корисні мінерали, тому важливо не тільки пити воду, але і дотримуватись збалансованого харчування.Зранку, доки не так спекотно, рекомендується вживати складні вуглеводи: каші, бобові, цільнозерновий хліб , овочі,фрукти,ягоди.
В обід,в найспекотніший час, надайте перевагу овочевим крем-супам, оладкам, салатам.  А на вечір залиште  овочі (гриль, тушковані, на пару), а також зелень.В ідеалі мають бути 3 прийоми їжі: сніданок, обід та вечеря. Якщо важко харчуватись порціями, до яких ви звикли, розділіть їх на частини і харчуйтесь 4-5 разів на день меншими порціями.

4.Яку оптимальну кількість води потрібно випивати, щоб не було обезводнення?

З розрахунку на 1кг ідеальної маси тіла 40мл води, плюс додаємо по 1склянці за півгодини до прийому  їжі.

5.Які продукти,  містять багато води?

Помідори, огірки, броколі, фрукти, ягоди на 70-90% складаються з води і необхідні в раціоні влітку.

6.Тренування в спеку: за чи протии ?

Однозначно за, але повільні силові вправи  чи розтяжка, пілатес , які дарують легкість в тілі і навпаки дозволяють тілу трішечки прийти в себе від навколишньої спеки. Темп тренування повинен бути  помірним та не давати  зайвого кардіонавантаження.Такий темп підходить людям будь-якого віку з будь-яким рівнем підготовки.

Дотримуватись цих правил неважко, але вони дозволять Вам пережити спеку та не втратити своє здоров’я.

Добропільська філія ДУ « Донецький ОЦКПХ МОЗ»

print