[bvi]
  • Українська
  • English

ГЕПАТИТ А

31.10.2023 в 16:44

У зв’язку із спалахом вірусного гепатиту А у м.Вінниці хочемо нагадати, що ж таке гепатит А та як від нього вберегтися.

Вірусний гепатит А  або хвороба Боткіна – інфекційне захворювання, що уражає печінку. Вірус проникає в організм через рот і потрапляє в кишківник.

Джерелом інфекції є захворіла людина в інкубаційному періоді (період від моменту зараження до початкових проявів захворювання), який може продовжуватися до 35 днів. Основний шлях розповсюдження вірусного гепатиту А, як і будь-якої кишкової інфекції – фекально-оральний, при безпосередньому контакті з хворим.

Захворювання гепатитом А починається з переджелтушного періоду, який триває 1-2 тижні. Його ознаки різні: нудота, зниження апетиту, шкірний свербіж. Можуть з’являтися біль у суглобах, підвищення температури тіла, кашель, нежить. Сеча стає темною (колір чаю міцної заварки), а кал знебарвленим (колір білої або сірої глини). Наступний період – жовтяничний (2-4 тижні): жовтіють склери, потім шкірні покриви. Нерідко жовтяниця може не з’являтися. Такий варіант хвороби називають без жовтяничною формою вірусного гепатиту.
Хворих вірусним гепатитом А слід лікувати в лікарні. Захворювання, навіть легке спочатку, може несподівано придбати важку, небезпечну для життя перебіг. Крім того, хворий небезпечний для оточуючих. Головне в лікуванні гепатитів – дієта і не тільки в стаціонарі, але і тривало (12 місяців) після виписки.

Запорука успішної профілактики вірусних гепатитів – дотримання санітарно-гігієнічних правил:

  • НЕ використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо). Для пиття і приготування їжі використовуйте воду тільки з централізованих джерел водопостачання. Перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мийте руки з милом. Обов’язково мийте руки після відвідування туалетів.
  • НЕ вживайте продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання. Зберігайте продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.
  • НЕ готуйте багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо), в незабезпечених умовах. При споживанні овочів, фруктів та ягід їх добре промивайте питною водою, а при споживанні дітьми – обдайте окропом.
  • НЕ купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.
  • НЕ беріть у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).

Пам’ятайте, що вірусний гепатит А – хворобу Боткіна, дуже легко попередити дотримуючись елементарних заходів гігієни. 

 Добропільська філія ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ

print