[bvi]
  • Українська
  • English

Дифтерія, заходи профілактики

27.10.2023 в 7:14

Дифтерія – гостре інфекційне захворювання людини, яке характеризується специфічним запаленням слизових оболонок, здебільшого мигдаликів, а також ураженням серця та нервової системи.
Збудником дифтерії є бактерії, які називаються коринебактеріями дифтерії або паличками Лєффлера. Ці бактерії виробляють та виділяють дуже сильний токсин, який викликає специфічне запалення слизових оболонок, а також ураження серця, нервової системи та нирок. Коринебактерії дифтерії досить тривало виживають у довкіллі. На предметах вжитку зберігають життєздатність впродовж 2 тижнів, у воді – до 3-х тижнів. Однак, за кілька хвилин гинуть під дією звичайних дезінфектантів і практично миттєво – за кип’ятіння.
Джерелом зараження при дифтерії є хворі люди та бактеріоносії, які виділяють збудників у довкілля зі слиною та слизом при кашлі, чханні, розмові тощо. Зараження дифтерією здорової людини відбувається здебільшого повітряно-краплинним шляхом. Рідше реалізується контактний шлях зараження через предмети вжитку (кружки, ложки, вилки тощо), у дітей – через іграшки.
З моменту потрапляння коринебактерій дифтерії в організм людини і до початку захворювання проходить від 2-х до 10 діб. Клінічні прояви дифтерії залежать від місця, де виникло запалення слизових оболонок.
Найчастіше виникає дифтерія мигдаликів. За клінічною симптоматикою, ця форма дифтерії подібна до нетяжкої банальної ангіни. Зазвичай спостерігаються підвищення температури тіла до 38 – 38,50С, помірні загальна слабкість, ломота в тілі, біль голови та біль у горлі. Мигдалики збільшуються в об’ємі, покриваються брудно-сірими нашаруваннями. Характерною ознакою дифтерії мигдаликів є те, що нашарування переходять на дужки, язичок та м’яке піднебіння і дуже тяжко знімаються залишаючи після зняття кровоточиву поверхню. Особливо часто при цій формі дифтерії уражаються серце та нервова система. На 1-2 тижні хвороби виникають ранні, на 2-6 – пізні міокардити, моно- і поліневрити, які і стають основною причиною смерті та інвалідності хворих.
Дифтерія належить до інфекцій керованих засобами специфічної профілактики. Тому єдиним дієвим методом профілактики є вакцинопрофілактика, яка включає вакцинацію і ревакцинацію населення згідно Календаря профілактичних щеплень.

Добропільська філія ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»

print