[bvi]
  • Українська
  • English

День слов’янської писемності і культури

24.05.2024 в 9:18

Дорогі друзі!

24 травня Україна відзначає День слов’янської писемності і культури. Цього дня ми вшановуємо братів-подвижників Кирила та Мефодія, які дали слов’янському світу алфавіт, заклавши тим самим основи церковнослов’янської писемності та фундамент усіх слов’янських літератур.

Кожна культура, мова є безцінним надбанням людства, дзеркалом, яке відображає душу народу, його історію, звичаї, уподобання. Беручи витоки зі слов’янської, українська писемність не втратила з нею спільних рис, але стала самобутньою, різнобарвною та етнічно збагаченою.

Мова, скарби літератури і культури слов’ян – це те, що нас об’єднує. Письмове та друковане слово запалює в серцях людей світлі й щирі почуття, допомагає кожному з нас доторкнутися до глибин мудрості та здобути знання. Любов до власної історії, плекання та примноження культурної і духовної спадщини свого народу є рушійною силою морального та духовного розвитку будь-якого суспільства.

Упродовж багатьох століть українська мова зазнавала гноблення та утисків, заборонялася російським самодержавством, витіснялася, принижувалася радянською владою. Але українська мова вистояла. Українською мовою завжди промовляв дух нашої свободи. Бо це мова великого волелюбного народу, великої Української нації.

Сьогодні особливо важливо берегти свою мову та культуру, аби вона не зникла та не розчинилась серед інших. Мова – це ще одна наша зброя у протистоянні російському агресору.

З нагоди Дня слов’янської писемності і культури бажаємо усім мирного неба, злагоди, толерантності та благополуччя!

Слава Україні!

Покровська райдержадміністрація,
районна військова адміністрація

print