Ботулізм, це небезпечно!
У зв`язку з виникненням надзвичайної ситуації через підрив греблі Каховської ГЕС в цьому регіоне почався масовий мор риби. Десятки тисяч риб залишилися на обмілілих водоймах. Така ж ситуація і на Дніпропетровщині та найближчими днями може розвинутися в інших постраждалих регіонах країни.
Нагадуємо: мертву рибу або ту, що вмирає, не можна збирати для подальшого зберігання, готувати чи споживати. Жоден спосіб приготування не зробить її безпечною для вас: таку рибу не можна вживати, у т.ч. сушити, в’ялити, смажити чи варити. Ця риба може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи небезпечні хімічні речовини! Одну з найбільших загроз може становити ботулізм.
Ботулізм – це дуже небезпечне харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, які містять ботулотоксин – одну з найсильніших отрут від усіх відомих біологічних отрут.
Збудник ботулізму стійкий до впливу зовнішніх факторів. Ігнорування хвороби або неправильне та несвоєчасне лікування може призвести до паралічу і навіть смерті.
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше). Чим важче захворювання, тим коротший інкубаційний період. Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби.
Симптоми ботулізму включають:
- порушення зору:”сітка або туман” перед очима, двоїння предметів,
- важкість читання,що пов’язане з паралічем очних м’язів.
- сильно виражена сухість у роті,
- важко говорити (може змінитися тембр голосу),
- підвищена стомлюваність, м’язова слабкість,
- запаморочення, сильний головний біль,безсоння,
- короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання,
- послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп),
- ураження м’язів шиї та кінцівок.
Причиною ботулізму може бути споживання копченої, в’яленої, сушеної риби, будь-яких м’ясних, грибних страв , виготовлених в домашніх умовах та продукція, упакована під вакуумом.
Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими. Ботулізм не можна визначити за кольором або смаком.
Профілактика ботулізму:
- утриматись від вживання в’яленої та копченої риби, виловленої у травні та червні, яка пережила зимову задуху, мор та скоріше за все заражена збудником
- категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.
- не вживати їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму:
- роздуті банки;
- банки зі здутими кришками;
- банки, з яких щось витікає;
- банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.
- не вживати консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року.
- не вживати продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх зберігали або транспортували належним чином.
Будьте пильними. Якщо ви помітили перші ознаки харчового отруєння, не займайтеся самолікуванням, а терміново зверніться за медичною допомогою до лікаря.
Памятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати!
Добропільська філія ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»