• Українська
  • English

Як уникнути отруєння дикорослими грибами

14.10.2025 в 12:22

Sorry, this entry is only available in Українська.

Осінній сезон традиційно приваблює любителів «тихого полювання». Проте разом із задоволенням від збирання грибів існує серйозна небезпека — отруєння дикорослими грибами. Щороку в Україні реєструються десятки випадків важких отруєнь, іноді з летальними наслідками. Щоб уберегти себе і своїх близьких, важливо знати правила безпечного збору, приготування та вживання грибів, а також заходи профілактики.

Основні причини отруєння дикорослими грибами:

вживання отруйних грибів;

вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

неправильне приготування умовно їстівних грибів;

вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації, вживання їстівних грибів, які стали небезпечними внаслідок зростання на забруднених територіях.

 Ознаки отруєння грибами
Серед основних проявів:

нудота, блювання;

різкий біль у животі;

діарея;

запаморочення;

зниження пульсу;

судоми;

підвищення температури;

задуха;

марення, поява галюцинацій;

відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги)

 Профілактика отруєнь дикорослими грибами полягає у дотриманні таких основних правил:

 Під час збирання

Збирайте лише добре знайомі гриби. Якщо виникли сумніви — не беріть.

Уникайте збору старих. перезрілих, або дуже молодих грибів.

Не збирайте гриби поблизу доріг, промислових об’єктів, сміттєзвалищ.

Не збирайте гриби під час посухи.

Не купуйте дикорослі гриби на стихійних ринках.

Під час обробки та приготування

Готуйте гриби протягом першої доби після збирання

Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.

Не куштуйте сирі гриби.

Зберігайте страви з грибів в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Не можна вживати  дикорослі гриби дітям до 12 років, жінкам у період вагітності і грудного вигодовування, літнім людям.

Пам’ятайте, що найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними в промислових умовах, які підлягають контролю та продаються у торгівельній мережі.

Жодна страва не варта ризику для життя.

Дотримання простих профілактичних заходів допоможе уникнути біди й насолодитися справжніми дарами природи без шкоди для здоров’я.

Добропільська філія

ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»

print