[bvi]
  • Українська
  • English

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ СЕРЦЯ

29.09.2023 в 13:11

Sorry, this entry is only available in Ukrainian.

29 вересня відзначають всесвітній  день серця за ініціативою Всесвітньої федерації серця та підтримкою Всесвітньої організації охорони здоров’я  з  2000 року. Цей день проходить під девізом “Серце для життя” і покликаний підвищити усвідомлення в суспільстві небезпеки, яка викликана епідемією серцево-судинних захворювань в світі.  А також довести людям, як важливо займатися профілактикою захворювань серцево-судинної системи та  як важливо вести здоровий спосіб життя. В Україні  серцево-судинні захворювання є головною причиною смертності населення. За цим показником наша країна лишається одним зі світових лідерів. У національному масштабі смертність від серцево-судинних захворювань за останні 29 років зросла майже на 8 %. Згідно з даними ранжування, складеного на основі кількості смертей населення в Україні, найчастішими причинами є:серцево-судинні захворювання (64,3 %), новоутворення (14,1 %), хвороби органів травлення (4,3 %). Вплинути на зменшення тягаря серцево-судинних захворювань  в Україні можна, якщо зменшити основні фактори ризику серед населення, що призводять до передчасної смерті.. Всесвітній день серця – це привід ще раз всім нам задуматися про своє здоров’я. Лише в Україні щороку  внаслідок  хвороб серця помирає близько 460 000 людей.

Основні фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань це:

  • підвищений артеріальний тиск;
  • підвищений рівень холестерину, цукру в крові;
  • надмірна вага;
  • гіподинамія;
  • тютюнопаління;
  • вживання алкоголю;
  • стреси.

 Інші фактори, що впливають на ризик розвитку серцево-судинних захворювань:

 вік – серцево-судинні захворювання найчастіше зустрічаються у людей старше 50 років, ризик їх розвитку збільшується з віком;

  • стать – у чоловіків більше шансів захворіти в ранньому віці, ніж у жінок;

Серцево-судинні захворювання можна попередити за допомогою профілактики — здорового способу життя та своєчасного звернення до лікаря.

Що  для цього треба робити?

 Перегляньте свій спосіб життя, можливо все ж таки варто покинути шкідливі звички, щоб не потрапити в сумні цифри статистики? Почніть більше рухатись, навіть просто  ходити.

  • Не ігноруйте підвищений тиск і обов’язково раз на півроку зверніться  до свого сімейного лікаря на профілактичний огляд .

Пам’ятайте, що спосіб життя формується в дитячому віці. 80% випадків передчасної смерті від інфарктів та інсультів можна запобігти, якщо вести здоровий спосіб життя.        Тому покажіть своїм дітям правильний приклад, цим самим ви вбережете їх від серцево-судинних захворювань.

Хвороби краще попереджати, аніж лікувати. Бережіть своє серце і воно буде вам служити бездоганно протягом довгих років! !

 Добропільська філія ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»

print