[bvi]
  • Українська
  • English

ЩЕПЛЕННЯ КІР-КРАСНУХА-ПАРОТИТ (КПК)

02.08.2023 в 12:01

Sorry, this entry is only available in Ukrainian.

Вакцинація – введення в організм людини специфічного антигенного матеріалу у вигляді ослаблених штамів або інактивованих мікроорганізмів, їх білків або окремих синтетичних препаратів, які попереджають інфікування або полегшують перебіг певних захворювань.

ЩЕПЛЕННЯ КІР-КРАСНУХА-ПАРОТИТ:

Дану комплексну поливалентну вакцину позначають абревіатурою КПК. Це специфічний імунобіологічний препарат, який дозволяє організму людини сформувати несприйнятливість до трьох видів інфекцій – до епідемічного паротиту, краснухи і кору. Ці захворювання в основному реєструються серед дітей, хоча можуть діагностуватися і серед дорослого населення. Зазначені вірусні інфекції характеризуються досить серйозними ускладненнями, серед яких можна назвати наступні:

  • енцефаліт;
  • менінгіт;
  • неврит зорового і слухового нерва, що може привести до сліпоти і приглухуватості;
  • викидні і різні вроджені патології при захворюваності серед жінок в період вагітності;
  • орхіт на тлі перенесеного епідемічного паротиту серед чоловіків, що в подальшому може ускладнюватися безпліддям.

Для профілактики зараження зазначені інфекції і для попередження таких важких ускладнень була розроблена комплексна вакцина КПК. Оскільки віруси кору, краснухи або паротиту циркулюють виключно серед людей, активна вакцинація допомагає попереджати спалахи захворюваності і полегшує перебіг хвороби, якщо інфікування все ж відбулося.

КОЛИ І ЯК ПРОВОДИТЬСЯ ІМУНІЗАЦІЯ ВАКЦИНОЮ КПК?

Відповідно до встановленого календарем щеплень вакцинацію здійснюють дітям у віці одного року, а потім в 6 років. Дворазове введення КПК забезпечує формування більш сталого імунітету.

Вакцину вводять підшкірно або внутрішньом’язово. У віці до 3-х років препарат вводиться, як правило, в зовнішню поверхню стегна, а старшим дітям – в дельтоподібний м’яз (в плече). В даних ділянках тіла тонка шкіра і мало підшкірного жиру, що не дозволяє препарату депонуватися, а максимально швидко надходити в загальний кровотік.

ЧИ БЕЗПЕЧНА ВАКЦИНАЦІЯ?

Всі вакцини перед виходом на масовий ринок ретельно тестують протягом декількох років. Їх ефективність та безпеку фахівці перевіряють спочатку в лабораторних умовах, а потім в процесі клінічних випробувань за участю тварин, а далі людей.

Україна проводить централізовану закупівлю вакцин, тому Міністерство охорони здоров’я гарантує їх безпеку. Всі препарати піддаються детальній перевірці та сертифікації.

За даними ВООЗ, завдяки щепленням щорічно зберігається 2-3 млн дитячих життів. При цьому можна врятувати ще 1,5 млн, збільшивши охоплення вакцинацією.

Будьте здорові!

Добропільська філія ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»

print