[bvi]
  • Українська
  • English

100 років Покровському району

07.03.2023 в 10:34

Sorry, this entry is only available in Ukrainian.

7 березня 1923 року, згідно з постановою ВУЦВК, був створений Гришинський район, який з 1934 по 1938 рік мав назву Постишевський, з 1938 по 2016 – Красноармійський, а з 2016 року –Покровський район з центром у місті Покровськ.

До 2020 року район мав протяжність з заходу на схід – 64 км, з півночі на південь – 40 км. Територія району становила 131,6 тис.га. У 98–ми населених пунктах проживало 37.4 тисячі мешканців.
У складі району було 17 сільських та 3 селищні ради.
В ході територіально-адміністративної реформи, відповідно до Постанови Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» від 17 липня 2020 № 807-ІХ, район дуже змінився.
Деякі населені пункти перейшли до інших районів і навпаки.
Район став іншим, він значно збільшився. Площа району складає 4115,28 квадратних кілометрів.Кількість населених пунктів – 264, з яких: 14 міст, 16 селищміського типу, 234 сільських населених пунктів, з них 28 селищ,206 сіл.Кількість наявного населення становить близько 386,5 тис.осіб.
В 2020 році великий Покровський район об’єднав 14 територіальних громад: Авдіївська міська, Курахівська міська, Мар’їнська міська, Мирноградська міська, Добропільська міська, Гродівська селищна, Очеретинська селищна, Покровська міська, Селидівська міська, Шахівська сільська, Криворізька сільська, Білозерська міська Новогродівська міська, Гродівська селищна Удачненська селищна, територіальні громади.
Вони тоді мали величезні плани на будівництво, реконструкцію, ремонти закладів інфраструктури та облаштування своїх територій.
Але 24–е лютого минулого року все це перекреслило.
Зараз ворог руйнує, нищить і вбиває…
У зв’язку з цим більша половина мешканців району були вимушені тимчасово покинути своє місце проживання в більш безпечніші райони України та за кордоном.
За останній рік пошкоджено та зруйновано російськими окупантами понад 8 тисяч житлових будинків, в тому числі і багатоквартирних, 370 об’єктів інфраструктури, загинуло 324 та поранено 855 цивільних мешканців із них 3 дитини загинуло та 31 поранена.
В результаті постійних обстрілів, з боку російських окупаційних військ, потерпають усі 14 територіальних громад району.
Особливо напружена ситуація на лінії зіткнення та поблизу неї в Очеретинській, Авдіївській, Мар’їнській, Курахівській громадах.
Ситуація напружена, але контрольована, наші військові тримають позиції.
Незважаючи на наслідки російської агресії здійснюють свою діяльність підприємства, які спеціалізуються на виробництві, збагаченні кам’яного вугілля, сільськогосподарської та харчової продукції.
Продовжується злагоджена робота підприємств критичної інфраструктури, правоохороних органів та цивільного захисту, структурних підрозділів, комунальних, медичних та соціальних служб.
Впевнені, що це сторіччя ми зустрінемо під мирним небом. І обов’язково завершимо все, що планували, відбудуємо, що зруйнували вороги і розквітнимо знов. Віримо в ЗСУ! Слава Україні!

print