• Українська
  • English

Поради зі зберігання продуктів без електрики

23.09.2025 в 14:41

Sorry, this entry is only available in Українська.

Під час російської агресії аварійні відключення електроенергії стали звичним викликом для населення. Це створює серйозну проблему — як зберігати продукти, щоб вони не зіпсувалися. Адже від цього залежить не лише комфорт, а й здоров’я.

Як підготуватися заздалегідь

Заморозьте воду. Пляшки з льодом допоможуть довше тримати температуру в холодильнику.

Тримайте холодильник і морозильну камеру повними. Навіть пляшки з водою всередині утримують холод краще, ніж порожні полиці.

За можливості придбайте термопакети чи сумку-холодильник з охолоджувальними елементами. Це допоможе зберегти продукти свіжими та неушкодженими довше.

При формуванні запасів продуктів зробіть акцент на тих, що не потребують зберігання в холодильнику. Це можуть бути: фрукти, сухофрукти, горіхи, бобові, консерви (овочеві, м’ясні, рибні), варення, мед, хліб та хлібобулочні вироби, сухарі, галети, печиво, крупи, макаронні вироби, борошно, сухе молоко, сушені та в’ялені продукти, олія, сухі суміші для дитячого харчування.

Під час відключення електроенергії

Не відкривайте холодильник без потреби. У холодильнику продукти можуть зберігатися до 4 годин, у напівпорожній морозильній камері до 24 годин, а у повній до 48 годин.

Вживайте насамперед продукти що швидко псуються (м’ясо, риба, молочні продукти). Якщо вони зберігалися більше 4 годин без холоду, то їх треба позбутися.

Корисні поради для зберігання продуктів що швидко псуються

Використовуйте традиційні методи консервації – соління, квашення та сушіння, які не потребують електроенергії.

Дотримуйтесь вказаних на упаковці умов та термінів зберігання продуктів.

Готуйте страви на один прийом їжі. Не залишайте приготовлену їжу при кімнатній температурі більше ніж на 2 години.

Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоб переконатися в її безпечності.

Перевіряйте запах та зовнішній вигляд продуктів. Якщо продукт має підозрілий запах чи колір – краще не ризикувати своїм здоров’ям.

 

Відключення електроенергії — це виклик, але завчасна підготовка й дотримання простих правил допоможе довше зберегти продукти свіжими та безпечними.

 

Добропільська філія

ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»

print