[bvi]
  • Українська
  • English

Єдиний рахунок: особливості використання

15.04.2021 в 9:45

Шановні платники! Головне управління ДПС у Донецькій області інформує, що відповідно до абзацу першого пункту 35і Податкового кодексу України (далі – Кодекс) повідомлення про використання або про відмову від використання єдиного рахунка подається платником в електронній формі через електронний кабінет у порядку, встановленому статтею 42 і Кодексу.

Використання єдиного рахунка платником розпочинається з робочого дня, що настає за днем подання ним повідомлення про використання єдиного рахунка.

З початком використання єдиного рахунка платник податків зобов’язаний здійснювати сплату грошових зобов’язань та/або податкового боргу з податків та зборів, єдиного внеску, інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, через єдиний рахунок, крім випадків, передбачених абзацом другим пункту 351.1 статті 35і Кодексу.

Для здійснення такої сплати в Казначействі на ім’я ДПС з 01 січня 2021 року за субрахунком 3855 «Єдиний рахунок» відкрито єдиний рахунок.

Треба зазначити, що паралельно із запровадженням єдиного рахунка Казначейством з 01 січня 2021 року було забезпечено введення в дію нових бюджетних рахунків для зарахування надходжень до бюджету та не бюджетних рахунків для зарахування єдиного внеску, пов’язаних зі змінами адміністративно-територіального устрою в Україні відповідно до вимог Постанови Верховної Ради України від 17 липня 2020 року № 807-ІХ «Про утворення та ліквідацію районів».

ДПС з метою належного спрямування платниками коштів на єдиний рахунок та подальшого їх перерахування на нові бюджетні/небюджетні рахунки зі зміненими реквізитами запровадила з 16.01.2021 для платників, які подали повідомлення про використання єдиного рахунка, електронний сервіс з надання послуги про реквізити єдиного рахунка.

Платники при оформленні розрахункових документів на переказ у разі сплати податків, зборів та інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування з використанням єдиного рахунку, починаючи з 26.02.2021, мають дотримуватися вимог розділу II Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» розрахункових документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, платежів на бюджетні рахунки та/або єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на небюджетні рахунки, а також на єдиний рахунок, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.07.2015 № 666, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 12.08.2016 за № 974/27419 (зі змінами та доповненнями).

Відповідно до абзацу першого пункту 9 Порядку функціонування єдиного рахунка та виконання норм статті 35і Податкового кодексу України центральними органами виконавчої влади, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2020 року № 321 (далі – Постанова 321), під час використання платником єдиного рахунка для сплати грошових зобов’язань та/або податкового боргу (заборгованості) з податків і зборів, єдиного внеску та інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на ДПС, платник не має права сплачувати такі кошти на інші рахунки, відкриті Казначейством для сплати грошових зобов’язань та/або податкового боргу (заборгованості) з податків і зборів, єдиного внеску та інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на ДПС (далі – інші рахунки).

Кошти, які сплачені на інші рахунки у випадку, передбаченому абзацом першим пункту 9 Порядку № 321, вважаються помилково сплаченими грошовими зобов’язаннями та підлягають поверненню у порядку, визначеному статтею 43 Кодексу (абзац другий пункту 9 Порядку № 321).

Дізнавайтеся про всі новації податкового законодавства на офіційній сторінці ГУ ДПС у Донецькій області у мережі Facebook.

Підписатися на Facebook

fb.com/TaxUkraine

www.facebook.com/tax.donetsk

Підписатися на Telegram-канал

t.me/tax_gov_ua

Підписатися на YouTube

youtube.com/TaxUkraine

https://www.youtube.com/channel/UCzcW1e1XnPo_Qc6oV6XP3YQ

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно і безпечно за допомогою сервісу «InfoTAX»

t.me/infoTAXbot

print