[bvi]
  • Українська
  • English

Всесвітній день без тютюну – це чергова спроба відкрити очі курцям на шкоду тютюнового диму.

31.05.2019 в 14:42

Щороку 31 травня Всесвітня організація охорони здоров’я і партнери відзначають Всесвітній день без тютюну,  який був проголошений у 1987 році з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я з метою привернення уваги до розповсюдження у світі тютюнокуріння і його негативного впливу на здоров’я і тривалість життя людей.

Куріння справедливо називають епідемією людства, яка не припиняється.  Кожні 8 секунд на земній кулі помирає одна людина з цієї причини.  Якщо відношення  до тютюнопаління не зміниться, то за прогнозами експертів у 2030 році з цієї причини помре понад 10 млн.осіб.

Також щороку помирає близько 600 тис. людей, які не курять, але стали жертвами вторинного тютюнового диму. Вторинний тютюновий дим – це дим, що заповнює ресторани, кафе, офіси чи якісь інші закриті приміщення, де люди вживають такі тютюнові вироби, як сигарети, сигари та кальяни. У тютюновому диму нараховується понад 4 тисяч хімічних речовин, з яких принаймні 250 відомі як небезпечні, а понад 50 як канцерогени. Безпечного рівня впливу вторинного тютюнового диму не існує.

Головним діючим складником тютюну є нікотин. Цей алкалоїд уперше в чистому вигляді виділили німецькі вчені у 1828 році. У хімічному чистому вигляді нікотин виглядає як прозора, масляна речовина з пекучим присмаком. Саме такий смак відчуває курець, коли докурює недопалок, де осідає нікотин. У фільтрі цигарки нагромаджується така кількість нікотину, якої досить, щоб убити мишу. Нікотин – надзвичайно сильна отрута, він діє на нервову, серцево-судинну та дихальну системи, систему травлення .

Всі форми споживання тютюну, включаючи паління сигарет, сигар, трубок, жувального або нюхального тютюну, а також вплив продуктів його згорання на тих, хто не палить (пасивне або вимушене куріння), значно підвищують захворюваність і передчасну смертність.

ВООЗ повідомляє, що паління призводить до розвитку трьох основних захворювань з летальним результатом: рак легені; хронічний бронхіт і емфізема; коронарна хвороба,  до скорочення тривалості життя на 10-15 років, а також про більш ніж 25 захворювань, перебіг яких погіршується під впливом куріння (серцево-судинні, легеневі та онкологічні захворювання).

Ризики пов’язані з палінням:

   найближчі наслідки: задишка, загострення бронхіальної астми, шкода під час вагітності, безплідність, тахікардія, підвищення артеріального тиску;

   віддалені наслідки: інфаркт міокарда, мозковий інсульт, рак легень та інших органів, хронічні обструктивні захворювання легень (хронічний бронхіт та емфізема), стійка втрата працездатності і необхідність сторонньої допомоги;

  ризик для присутніх: підвищення ризику розвитку раку легень  і серцево-судинних захворювань у дружини/чоловіка; підвищення ризику розвитку дітей з недостатньою вагою; синдром раптової дитячої смерті; респіраторні інфекції, хвороби середнього вуха в сім’ях, де палить один із батьків.

Паління є найпоширенішою із шкідливих звичок, яка призводить до тютюнозалежності – хронічного захворювання, що потребує лікування.

Тютюнопаління в наш час становить одну з найсерйозніших медикосоціальних проблем. Складність її вирішення – у невідповідності стандартного відношення до паління в суспільстві та його дійсним значенням у руйнуванні здоров’ я людей.

Варто памятати, що збереження власного здоровя – це справа кожного і  її не можна передоручити нікому.

print