[bvi]
  • Українська
  • English

Легалізація доходів-джерело наповнення місцевих бюджетів та покращення рівня життя громадян

08.08.2019 в 7:53

Заробітна плата – одна з головних економічних категорій, яка поєднує інтереси працівників, підприємців та держави і безпосередньо впливає на рівень життя населення. Тому, благополуччя територіальних громад залежить насамперед  від  їх бюджету. Наповнення  бюджету – це  турбота  про здоров’я  громадян, виховання  й  освіту  підростаючого   покоління, пенсійне  забезпечення, піклування про людей  похилого  віку.

Приховування громадянами своїх доходів, виплата працедавцями заробітної плати в «конвертах» негативно позначаються на наповненні бюджету.

Правова необізнаність істотно послаблює позиції пересічно­го громадянина у відносинах із працедавцем, який порушує закон, не укладаючи трудову угоду з найма­ним працівником, і вдається до виплати заробітної плати в «конвертах».

У такий спосіб нечесний роботодавець приховує доходи, не подаючи звіт­ність до податкових органів, і нехтує своїми обов’язками щодо забезпечення законних соціальних гарантій працівни­ків — може звільняти їх без по­яснення причин, змушувати працювати понаднормово. Порушуючи права найманого працівника, такий працедавець завдає збитків державі, шко­дить її соціальній та фінансовій стабільності.

Покровсько – Добропільське управління Головного управління ДФС у Донецькій області наголошує на необхідності легального оформлення найманих робітників. Адже тільки офіційне працевлаштування дозволяє громадянину отримувати пакет соціальних гарантій, пільг та виплат у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю та допомоги при нещасному випадку; своєчасної та не нижче мінімального розміру виплати заробітної плати; щорічної відпустки та відпустки по догляду за дитиною; податкової знижки тощо.

Для офіційного оформлення найманого працівника на роботу необхідно:

1) укласти трудовий договір в письмовій формі (форма трудового договору між працівником та фізичною особою, яка використовує найману працю, затверджена наказом Мінпраці від 08.06.2001 №260), реєструвати такий договір в центрі зайнятості не потрібно;

2) оформити наказ (розпорядження) щодо прийняття працівника на роботу;

3) до початку роботи працівника, подати до територіального органу Державної фіскальної служби за місцем обліку підприємця як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, повідомлення про прийняття працівника на роботу (форма повідомлення встановлена постановою КМУ від 17 червня 2015 року №413);

4) зробити запис в трудовій книжці про прийняття працівника на роботу (Інструкція про затвердження порядку ведення трудових книжок працівників, затверджена наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.1993 №58).

Потурбуйтесь про власне майбутнє  – вимагайте від роботодавців офіційного оформленнятрудових відносин!

 

 

Покровсько-Добропільське управління

ГУ ДФС у Донецькій області

 

 

 

 

print