[bvi]
  • Українська
  • English

#ПрофілактикаРятуєЖиття

24.05.2023 в 11:44

У Всеукраїнський тиждень громадського здоров’я, який проходить з 22 по 26 травня  під гаслом  #ПрофілактикаРятуєЖиття,

нагадаємо Вам про найпоширеніші  міфи про інсульт які потрібно знати кожному :

Міф 1: При інсульті потрібен спокій, хворого не можнаперевозити з дому до лікарні або з однієї лікарні до іншої

Правда: Насправді усі хворі з інсультом якомога швидшемають бути доправлені до лікарні, де можуть отриматинеобхідну допомогу. Ситуації, коли перевезення в умовахшвидкоїможе погіршити стан здоров’я пацієнта, трапляються дуже рідко (тиск нижче 80 мм рт.ст., не зупинена кровотеча, кома)

Міф 2: Якщо прояви інсульту швидко минули, подальше лікування не потрібне

Правда: Усім хворим, які пережили інсульт, необхіднітермінова консультація лікаря-невролога, щоспеціалізується на інсульті, і обстеження, яке дозволить зрозуміти причину того, що сталося, і призначити необхіднупрофілактику. Тільки таким чином можна зменшити ризикповторного інсульту на 50-80%.

Міф 3: Чим більше крапельниць, тим краще лікування.

Правда: У більшості випадків інсульту крапельниці маютьсенс лише протягом 1-2 діб від початку захворювання.

Міф 4: Час лікує. Порушення, спричинені інсультом(слабкість руки чи ноги, порушення мови, похлинанняїжею, двоїння тощо), поступово зникнуть самі по собі

Правда: Мозок людини має певну здатність самостійновідновлювати свою роботу, що призводить до зменшенняпорушень, але відбувається це лише протягом перших 2-3 тижнівЩоби досягти максимального відновленняпорушених функцій, повернутися до незалежності відсторонньої допомоги і повноцінного життя, абсолютна більшість пацієнтів зі стійкими післяінсультнимипорушеннями (не можуть ходити, самостійно вдягнутися чивмитися, користуватись туалетом тощо) потребуєреабілітації. м

Міф5: Інсульт виникає внаслідок стресів, і ми нічого не можемо зробити, щоб його уникнути

Правда: Сьогодні фахівці добре знають фактори ризикуінсультів. Вони включають похилий вік, поганий спосібжиття і медичні проблеми. До чинників способу життя, щопідвищують ризик інсульту, належать куріння, зловживанняалкоголем, недостатня фізична активність (менше 150 хв на тиждень) і ожиріння.До числа медичних проблем відносяться підвищений кров’яний тиск (більше ніж 140/90 мм рт.ст. – головна загроза, навіть якщо пацієнт добре почувається), цукровий діабет, миготлива аритмія (підвищуєризик інсульту у 5 разів!) і високий холестерин.

Міф 6: Щоби запобігти інсульту необхідно 1-2 рази на ріклягати у лікарню прокапатись або почистити судини

Правда: «Прокапування» немає жодних науково доведенихпереваг у профілактиці інсульту і не рекомендоване для використання у розвинених країнах..

Міф7: Після інсульту не можна пити каву

Правда: Помірне вживання кави призводить до зменшенняризику інсульту, інфаркту і смерті внаслідок судинногозахворювання.. Ризик інсульту також зменшують зелений і чорний чай, чорний шоколад (вміст какао не менше 70%, 15-20 г на день) та горіхи (20-30 г на день), а такожсередземноморська дієта.

Міф 8: У разі підвищеного ризику інсульту (гіпертонія, хвороби серця) не можна ходити до сауни чи займатисьспортом

Правда: Відвідання сауни, якщо воно не пов’язане з вживанням алкоголю чи сильним зневодненням, зменшуєризик інсульту. Щодо фізичних навантажень, ми сьогодні їхне тільки не забороняємо, але й прописуємо, як ліки..

Міф 9: Якщо є підозра на інсульт, слід почекати, доки все мине, або звернутись до сімейного лікаря читерапевта

Правда: інсультце невідкладний стан. Якщо у людинираптово змінилось мовлення, перекосило обличчя абопочали погано слухатись рука чи нога на одній половинітіла, слід негайно зателефонувати 103 і наполягати на доправленні у  лікарню де є КТ або МРТ.

Міф 10: Діагноз інсульту досвідчений лікар може встановити на підставі огляду, а крововилив у мозок можна виключити, зробивши хворому пункцію.

Правда: Щоби бути впевненим, що у пацієнта інсульт і виключити інші захворювання мозку (наприклад, пухлину або наслідки травми) – у кожному випадку необхідно зробити КТ або МРТ голови. Навіть дуже досвідчений лікар без томографії не зможе розрізнити тип інсульту (ішемія чи крововилив).

 

print